Index Vakbarát Hírportál

Hírességek, kamupártos ügyeskedő jelölt és a Mikulás is a kis pártok hivatalos listáján

2022. február 27., vasárnap 13:00

Itt a Gődény György vezette Normális Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Megoldás Mozgalom listájának összes jelöltje. Ma vehetik nyilvántartásba az összes listát.

Az egyéni jelöltek február 25-én 16 óráig gyűjthették az ajánlásokat. A jelöltséghez az egyéni választókerületekben legalább ötszáz, adott választókerületben lakó választópolgár ajánlására volt szükség. Majd az összegyűlt ajánlásokat a választókerületi választási bizottságnál kellett leadni, ahol döntenek a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

A választási szabályzat alapján országos listát kizárólag az a párt állíthat, amelyik legalább tizennégy megyében és Budapesten legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állít. Közös egyéni jelöltek alapján közös lista állítható.

Gattyán György pártja, a Megoldás Mozgalom (MEMO) is közzétette országos listáját, amely alapján a párt összesen 110 jelölttel fordul rá az áprilisi választásra. A listát a papírforma szerint a mozgalom vezetője, Gattyán György vezeti, aki még tavaly decemberben jelentette be, hogy mozgalomként alakult pártjával megméreti magát a 2022-es országgyűlési választáson.

A MEMO-listán szereplő ismertebb jelöltek helyezése:

A listát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már nyilvántartásba vette.

A vírusrealista NÉP is a startvonalnál

Gődény György Normális Élet Pártja (NÉP) nevű formációja 120 jelölttel vág neki végül a választásnak. A magát vírusrealistaként jellemző gyógyszerész, egyben testépítő influenszer áll a lista vezető helyén, őt a dobogón Marton Ádám és Seres Mária követi. Itt a fotó alapján arról a Seres Máriáról van szó, aki 2009-ben a parlamenti képviselők elszámoltatásáról szóló népszavazási kezdeményezésével került be a köztudatba, és akit később a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főügyészség költségvetési csalással vádolt meg.

A NÉP vezetője tavaly novemberben újságírói kérdésre válaszolva árulta el, hogy indulnak a 2022-es országgyűlési választáson, és a tervek szerint mind a 106 választókerületben állítanak egyéni jelöltet. Gődény György pártját már 2020 nyarán bejegyezték.

A Csirkeember is a listán

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) listáját a két elnök, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna vezeti. A kétfarkúak 58 jelölttel fordulnak rá a választásra. A listán mellettük helyet kapott a Mikulás, Paizs Miklós Sickratman, a Csirke, azaz Csizmadia Cseke, a párt csepeli jelöltje pedig a lista előkelő utolsó helyét foglalja el. A listát az NVI már nyilvántartásba vette, ám ez egyelőre nem jogerős.

Elkövettünk egy hibát, ugyanis mi a Szíriuszon kezdtük el az aláírásgyűjtést, ahonnan a magyarok származnak, és ott egy nap alatt összejött minden aláírás, de kiderült, hogy három év az út, mire visszaérnek onnan az ívek

– kommentálta a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke február közepén, hogy állnak az aláírásgyűjtés terén. A pártelnök hozzátette: 97 körzetben gyűjtenek aláírásokat, de mivel Karcagon egy csigát indítottak, aki még az íveket sem vette föl, ott nem lesz meg a szükséges számú aláírás. Azt egyelőre nem döntötték el, hogy ráindítják-e jelöltjeiket az ellenzéki összefogásra a billegő körzetekben. Kovács Gergely kifejtette, hogy később a párttagság fog dönteni ebben a kérdésben.

Nyilvántartásba veszik a listákat

A Nemzeti Választási Bizottság vasárnap délután fog ülésezni, ahol többek között a tervezett napirend, hogy:

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok