Index Vakbarát Hírportál

Összehívná az ellenzék az orosz–ukrán konfliktus miatt az Országgyűlés rendkívüli ülését

2022. február 28., hétfő 20:32

Az ellenzéki frakciók az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezték a házelnöknél az ukrajnai háborúval összefüggésben március 2-ára.

Az Országgyűlés honlapjára hétfőn felkerült – DK-s, MSZP-s, jobbikos, LMP-s és a Párbeszéd képviselőcsoportjához tartozó képviselők által aláírt – dokumentum szerint a kezdeményezők az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elítéléséről szóló határozati javaslatuk megtárgyalása érdekében szorgalmaznak rendkívüli ülést.

A javaslat elfogadásával az Országgyűlés felszólítaná Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy határolódjon el az orosz katonai beavatkozástól, illetve határozottan ítélje el az orosz agressziót.

A kormányt arra szólítanák fel, hogy fejezze ki szolidaritását Ukrajnával, maradéktalanul hajtsa végre a NATO és az Európai Unió Magyarország részvételével meghozott döntéseit „a putyini Oroszország katonai agressziójával” kapcsolatban, valamint fogadja be a határaira érkező kárpátaljai magyarokat és minden más ukrajnai menekültet.

A nemzetbiztonsági operatív törzs hétfői ülése után is elmondta Orbán Viktor, hogy a kormány humanitárius segítséget biztosít, vasárnap és hétfőn is érkeztek magyar segélyszállítmányok Ukrajnába, továbbá az onnan érkező menekülők ellátásáról folyamatosan gondoskodik a kormány.

Az ellenzéki javaslatban a paksi bővítés engedélyezési eljárásának azonnali felfüggesztését is követelik, valamint „az orosz érdekeket kiszolgáló” Nemzetközi Beruházási Bank azonnali kiutasítását Magyarországról.

Az Országgyűlésről szóló törvény értelmében a házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia a képviselők legalább egyötödének írásbeli kérelmére. Az aktuális üléstervben szerepel, hogy a parlament következő, egyben cikluszáró ülését a március 7-ével kezdődő héten tervezik megtartani.

A honvédelmi és rendészeti bizottság február 25-i ülését követően Vadai Ágnes, a testület DK-s alelnöke már jelezte, hogy kezdeményezik a parlament rendkívüli összehívását és egy országgyűlési határozat elfogadását.

(via MTI)

Rovatok