Index Vakbarát Hírportál

Összegyűltek az aláírások Novák Katalin államfői jelöléséhez

2022. február 28., hétfő 17:31

Kocsis Máté és Simicskó István frakcióvezetők leadták az íveket, a kormánypártok hivatalosan is Novák Katalint jelölték köztársasági elnöknek.

„Hivatalosan is jelöltük Novák Katalint az államfői tisztségre. A javaslatot valamennyi kormánypárti képviselő aláírta, az íveket délelőtt leadtuk Simicskó István frakcióvezető társammal az Országgyűlésnek” – jelentette be Facebook-oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Novák Katalin levélben köszönte meg a Fidesz és a KDNP támogatását.

Orbán Viktor december 21-én, egy Kormányinfón árulta el, hogy a Fidesz az addig családokért felelős minisztert, Novák Katalint jelöli Áder János utódjának. Novák Katalin az Indexnek adott interjújában leszögezte, hogy

a jogállamiság lebontásához én soha nem fogok hozzájárulni.

A hatpárti ellenzéki szövetség február közepén döntötte el, hogy Róna Péter jogász-közgazdászt indítja.

Az Országgyűlés március 10-én szavaz a köztársasági elnökről. A Mi Hazánk Popély Gyula felvidéki történészt, az MTA doktorát, Szanyi Tibor volt szocialista politikus pártja, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom Pál Évát, a Neoton Família egykori énekesét jelöli köztársasági elnöknek.

Egy jelölt indulásához a képviselők legalább egyötödének ajánlására van szükség, kétharmados többséggel rögtön megválasztható az államfő, ennek hiányában második fordulót tartanak, ahol elég az egyszerű többség is. Az aspiránsoknak 15-15 perc felszólalási lehetősége lesz.

Rovatok