Index Vakbarát Hírportál

Nyugalomra int a hivatal: zavartalan Magyarország gázellátása

2022. március 1., kedd 09:27

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden kiadott közleménye szerint az orosz–ukrán háború ellenére folyamatos és zavartalan Magyarország gázellátása. A MEHK figyelemmel követi a szomszédos országban zajló eseményeket, és naprakész információkkal rendelkezik a hazai gázforgalomról.

A MEKH tájékoztatása szerint az Ukrajnában zajló háború ellenére mindkét irányban megfelelően működik az ukrán–magyar határkeresztező gázvezeték, valamint az import és az export is a piaci környezetnek megfelelően működik.

Oroszország továbbra is a hosszú távú szerződési feltételeknek megfelelően teljesíti a szállításokat, így Magyarország földgázellátása több irányból is biztosított. 

A MEKH közleményében azt írja: a magyar nagynyomású földgázrendszer üzemeltetését végző FGSZ Zrt. magas szintű szakmai tevékenységének köszönhetően minden határkeresztező vezeték teljes kapacitással folyamatosan rendelkezésre áll: így Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna irányából is tud az ország földgázt importálni, illetve oda szállítani.

Az energetikai hivatal felhívja a figyelmet rá, hogy az idei téli időszakban a legmagasabb fogyasztást 2021. december 22-én mérték (52,1 millió köbméter), a hazai földgázrendszer betáplálási kapacitása pedig 211,8 millió köbméter/nap, azaz közel négyszerese a legnagyobb mért fogyasztásnak. A hazai gázkitermelés is rendben zajlik, ez az éves fogyasztást egyötödét biztosítja.

Még január végén írtunk arról, hogy mi történne, ha esetleg Oroszország elzárná az Európába vezető gázcsapokat – az elemzők szerint ennek a valószínűsége viszonylag alacsony. A magyarországi helyzetről elemzőt is kérdeztünk, Deák András szerint a következő fűtési szezonig nem lesz probléma.

(Borítókép: Odd ANDERSEN / AFP)

Rovatok