Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter visszaadja az orosz külügyminisztertől kapott kitüntetését?

2022. március 2., szerda 19:09

Ahogy Putyin díszpolgárságát is felülvizsgálják a Debreceni Egyetemen, úgy a külgazdasági és külügyminiszter orosz kitüntetése is kérdéseket vet fel a háború fényében.

A kitüntetésnek nincs jelentősége a jelenlegi helyzetben, mint ahogy nincs jelentősége annak sem, hogy Gyurcsány Ferenc a saját otthonában barátjaként fogadta Putyin orosz elnököt – válaszolta Szijjártó Péter, amikor az ATV arról kérdezte, hogy visszaadja-e a Barátság érdemrendet az ukrajnai orosz agresszió miatt. Mint arról korábban beszámoltunk, a külgazdasági és külügyminiszter decemberben kapta meg ezt a kitüntetést Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől. Szijjártó Péter akkor azt írta:

Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt évek rendkívül kedvezőtlen globális és regionális folyamatai ellenére – szövetségesi kötelezettségeink tiszteletben tartásával párhuzamosan – fenn tudtuk tartani a nemzeti érdekeinknek megfelelő, kölcsönös bizalmon alapuló együttműködésünket Moszkvával.

Ahogy arról szintén írtunk, a Debreceni Egyetem szenátusa felülvizsgálja a Vlagyimir Putyinnak adományozott egyetemi díszpolgári címet, amelyet egyébként az orosz elnök még nem vett át. Korábban a DK nyílt levélben fordult a Debreceni Egyetem rektorához, hogy az intézmény azonnal vonja vissza Vlagyimir Putyin orosz elnök díszpolgári címét.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeiről percről percre beszámolunk, közvetítésünket  itt találja .

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok