Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Már csaknem kétezer indiai diák hazautazását segítette a külügy

2022. március 3., csütörtök 12:02

Szombat óta kilenc repülőjárattal 1988 indiai diák utazott Budapestről haza, és a következő napokban még körülbelül háromezer főnek a hazatérésében segít majd a magyar állam – közölte a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán.

A miniszter tájékoztatása szerint még a mai napon öt repülőgépet küld az indiai kormány Budapestre, amivel a külföldi egyetemisták hazatérhetnek Ukrajnából.

Nap mint nap keresnek külügyminiszter-kollégák a világ minden tájáról, hogy segítséget kérjenek Ukrajnában tartózkodó állampolgáraik evakuálásában

– emelte ki, hozzátéve, hogy a szomáliai, a nigériai, a marokkói és az izraeli miniszter is az elmúlt napokban kért segítséget, illetve mondott köszönetet.

A legtöbb erőfeszítést azonban az Ukrajnában ragadt indiaiak evakuálása jelenti, akik közül a háború előtt mintegy 20 ezren tartózkodtak ott, többségük egyetemi hallgató.

Az ő kimenekítésük folyamatos, amelynek levezénylése érdekében az indiai kormányfő különmegbízottat küldött Budapestre az olaj- és gázipari miniszter személyében

– írta Szijjártó Péter közösségi oldalán, majd hozzátette, Magyarország mindenkinek segít, hogy mielőbb el tudja hagyni a háborús övezetet, és biztonságba kerüljön.

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtök délelőtti Facebook-videójában jelentette be: a második nemzetközi evakuációs akciónk is sikerrel járt, kedden reggel összesen 32 főt evakuáltak a kijevi nagykövetségről – erről bővebben itt írtunk

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Ukrajnából menekülő indiaiak Záhonyban 2022. március 2-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok