Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Nem lehet szó arról, hogy csatlakozzunk a gázt és olajat érintő szankciókhoz

2022. március 9., szerda 15:33

Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy Magyarország kimarad az orosz gáz- és olajkereskedelmet érintő szankciókból.

Ezen a héten egész Európában diplomáciai nagyüzem van – kezdte videójában Orbán Viktor, felsorolva: tegnap Londonban a közép-európai miniszterelnökökkel tárgyaltak, ma az Európai Tanács elnökével, holnap pedig valamennyi uniós miniszterelnökkel Párizsban.

A miniszterelnök kifejtette, hogy erőfeszítéseik középpontjában a béke megteremtése áll, de legalább ennyi energiát fektetnek a gazdasági következményekre is. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a háború miatt kivetett szankciók gazdasági következményei súlyosak, azonban leszögezte:

Ha a szankciókat kivetjük az olajra és a gázra, amelyet Oroszországból hoz Európa, akkor a következmények sokkal súlyosabbak lennének.

Orbán Viktor szerint az energiahordozókat érintő szankciók Magyarországot aránytalanul terhelnék, majd ismertette: az összes, Magyarországon elfogyasztott gáz 85 százaléka Oroszországból érkezik, a magyar háztartások 85 százalékát gázalapon működtetik, az üzemanyagot pedig olajból állítjuk elő, amelynek 64 százaléka jön Oroszországból.

A kormányfő világossá tette, hogy Magyarország nem tudja követni az Egyesült Államok példáját az energiaimportot érintő szankciók terén.

Ez Magyarország számára elviselhetetlen terhet jelentene, ezért nem lehet szó arról, hogy csatlakozzunk ezekhez a szankciókhoz. Továbbra is szükségünk van a gázra és az olajra, amely Oroszországból érkezik.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szerdai percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a másnapi franciaországi rendkívüli EU-csúcs előkészítéseként videókonferencia keretében egyeztet Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Szlovákia, Írország és Spanyolország miniszterelnökével a Karmelita kolostorban 2022. március 9-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok