Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas béketüntetés volt Budapesten az ukrajnai háború ellen

2022. március 9., szerda 19:42

Több mint 30 civil szervezet csatlakozott a Greenpeace Magyarország békedemonstrációjához. A Hősök terén nagy tömeg alkotott a rendezvény idején egy hatalmas békejelet.

A Budapest a békéért rendezvényt Udvaros Dorottya nyitotta meg, és elmondta, hogy a békemegmozdulást azért hirdették meg, hogy így tiltakozzanak az orosz invázió ellen Ukrajnában. Ezután Esterházy Pétert idézte. Szavakban mindannyian a békét hirdetjük, még sincs béke a világban. Könnyű azt szeretni, aki szeretetre méltó, sokan élünk a világban, mégis mindenki mást akar, és ebben nehéz eligazodni. A lényeg, hogy az ember szabadnak születik.

Ezután Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország igazgatója következett. Ő azzal kezdte, hogy amikor a beszédét mondja, Ukrajnában egy érthetetlen és értelmetlen háborúban százezrek szenvednek. Követelik Putyin elnöktől, hogy vessen véget a háborúnak. Békét követelnek Ukrajnának, mégpedig olyan békét, amely tiszteli az országok függetlenségét, tiszteli az emberi jogokat és szabadságot, de legfőképpen igazságos. Mező elismeréssel adózott azok előtt, akik segítenek, és eddig is segítettek a Magyarországra érkezett ukrajnai menekülteknek.

Fontos, hogy az ideérkezetteknek biztonságot és munkát lehessen biztosítani, függetlenül attól, hogy kárpátaljai magyar vagy ukrán éppen, mert nem ezt kell néznünk, hanem azt, hogy otthonukat vesztett emberekről van szó, akiken segíteni kell. Az igazgató szerint fontos tudni, hogy egy ilyen háborút fosszilis energiahordozók biztosította bevételekből finanszíroznak, éppen ezért lenne fontos a zöld energia elterjedése a világon, hiszen annak a bevételéből még egyetlen háborút sem finanszíroztak. Egyben felhívta a figyelmet az ukrajnai atomerőműveknél folyó harci cselekmények veszélyességére.

A Greenpeace több mint 50 éve eredetileg a nukleáris fegyverkezés ellen alakult, és ma is úgy látják, hogy a világon a béke feltétele a teljes nukleáris leszerelés.

Majd Tóth Árpád és a Csíkszerda énekkar következett, több mint százan énekeltek egyszerre a színpadon, és a magyar népdalok mellett felcsendült a Dona Nobis Pacem (Adj nekünk békét) című kánon is.

Szigeti Judit és Nagy Nikoletta volt az, aki még 2004-ben megszervezte az első békejelet a Hősök terén, akkor az iraki háború kapcsán. Arról beszéltek, hogy a rendezvénnyel egy jelet akarnak küldeni a felelősöknek, hogy vessenek véget a világban uralkodó erőszaknak. Vezetőink kudarcot vallottak a béke megteremtésében a Földön. Mint mondták, a béke és az erőszakmentesség mellett szeretnék elkötelezni magukat és ennek szentelni az életüket.

Beszélt az egybegyűltek előtt egy ukrán felmenőkkel rendelkező kislány és egy Oroszországban született asszony is, aki már régóta Magyarországon él. Utóbbi, Natasa, azt próbálta meg elmagyarázni, miért nem mernek az oroszok felszólalni a háború ellen, hogyan fojtották meg a szabad sajtót, a nyilvános tiltakozást pedig miként torolják meg keményen.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szerdai percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok