Index Vakbarát Hírportál

Török Gábor: Orbán Viktor valószínűleg nem veszít a választásokon, de a legnehezebb ciklus várhat rá

2022. március 15., kedd 16:07

Ismét hosszabb elemzéssel jelentkezett közösségi oldalán a politológus, aki az Ukrajnában zajló háború esetleges belpolitikai hatásairól írt.

Török Gábor bejegyzésében kifejti, hogy Orbán Viktor miniszterelnök valószínűleg nem veszíti el az április 3-án esedékes parlamenti választásokat, azonban úgy látja, hogy a kormányfő ennek ellenére is sok dolgot elveszít majd a következő napokban.

Szerinte ugyanis Oroszország ukrajnai háborúja erősebben befolyásolja majd a miniszterelnök jövőjét és lehetőségeit, mint a választási eredmények.

A politológus véleménye szerint Orbán Viktor a háború miatt elveszíti az utcai harcos régóta rajzolt imázsát.

2008-as megszólalásaiban elvi alapon beszélt az orosz agresszióról (»Figyelembe véve minden orosz válaszlépést, az olaj-, a benzin- és a gázár kérdését is beleértve, nekünk itt és most világos erkölcsi alapállást érdemes elfoglalni«), ma teljesen másképp. Nincs azzal semmi baj, ha valakinek a rezsicsökkentés minden másnál fontosabb, de ez egy másik álláspont, egy másik brand: nem véletlen, hogy ’48 vagy ’56 hőseit sem az árstop megvédése miatt ünnepeljük

– írja Török Gábor, aki szerint a miniszterelnök „a nagy stratéga, mindent több lépéssel előre látó politikus képét” is elveszíti.

Álláspontja szerint ugyanis nyilvánvaló, hogy a magyar miniszterelnök – más európai politikusokhoz hasonlóan, de az amerikai vezetéssel szemben – nem számított háborúra.

Török Gábor elemzésében arra is kitért, hogy a 2010 utáni magyar–orosz politika azon a meggyőződésen alapult, miszerint Vlagyimir Putyin nem fogja átlépni a határokat, éppen emiatt üzletelni és barátkozni is lehet vele.

Ma már tudjuk, hogy egy darabig biztosan nem lesz lehetséges. Az orosz kapcsolat (benne Pakssal és még sok minden mással) 2022-re a tizenkét éves kormányzás legnagyobb kudarca lett

– vélekedett a politológus, aki szerint a harmadik, egyben legsúlyosabb következmény, hogy Orbán Viktor elveszíti a reményt, hogy a következő ciklus könnyebb lesz, mint a világjárvánnyal tarkított mostani.

Nem lesz könnyebb. Ha lesz, az eddigi legnehezebb lesz

– zárta gondolatmenetét Török Gábor.

A vesztes sem veszít feltétlenül

Március elején arról tett közzé elemzést Török Gábor, hogyan írhatja át az orosz–ukrán háború a magyar belpolitika folyamatait. A politológus bejegyzésében azt írta: mindig vitatkozott azokkal, akik szerint egyik vagy másik politikai szereplő nem a győzelemre játszik. Eddig úgy gondolta, annyival több lehetőséget kínál a hatalmi helyzet, hogy még nehéz helyzetben is irracionális, ha valaki nem erre játszik.

Egyúttal összeszedte, hogy a jelenlegi helyzetben milyen racionális okai lehetnek mégis annak, ha valaki esetleg nem akar győzni a választásokon. Szerinte elég csak belegondolni, mi várhat a magyar kormányra az orosz–ukrán háború miatt, ráadásul politikai károkat okozhat akár a mostani, akár egy új politikai többségnek, „ha az elmúlt időszak jelentős állami költekezései után fájdalmas megszorításokra kényszerül”.

Éppen emiatt Török Gábor úgy véli,

talán az sem lenne meglepetés, ha ezúttal az ellenzékbe kerülés vagy ellenzékben maradás sem számítana annyira rossz forgatókönyvnek.

Február végén, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, Török Gábor azt fejtegette, hogy veszélyes is lehet a Fidesznek a háború a választási kampányban, és kulcskérdésnek nevezte, hogy ebben a helyzetben mit mond Orbán Viktor. Az ellenzék viszont a kormánypárt segítségére siethet, ha felelőtlen nyilatkozatokat tesz – tette hozzá.

Folyamatosan figyelemmel kísérjük  az orosz–ukrán háború eseményeit , keddi hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok