Index Vakbarát Hírportál

Miért nem ment Kijevbe Orbán Viktor a kelet-európai szövetségeseivel?

2022. március 15., kedd 12:26 | aznap frissítve

A lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő, valamint a lengyel miniszterelnök-helyettes az ukrán fővárosban találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Úgy tudjuk, az Európai Tanács múlt heti versailles-i értekezletén született döntés az útról, és felmerült, hogy több ország, így Magyarország miniszterelnöke is részt vesz azon, de végül csak három ország képviselteti magát.

Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat kedden Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel.

A varsói kormányfői hivatal közleménye szerint a politikusok az Európai Tanács nevében indultak Kijevbe, az útról előzőleg Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztettek, a nemzetközi szervezetek, ezen belül az ENSZ révén pedig tájékoztatták róla a nemzetközi közösséget.

A látogatás célja, hogy megerősítsék az Európai Unió „egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára”, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széles körű támogatási csomagot – írták.

A négy politikus vonattal utazik az ukrán fővárosba, már át is keltek a lengyel–ukrán határon.

Az útról az Európai Tanács múlt heti versailles-i értekezletén született előzetes döntés, a lengyel diplomaták az ENSZ mellett a NATO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vezetőit is tájékoztatták róla – mondta el Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője.

Több ország sem csatlakozott

Az Index információi szerint a párizsi értekezleten több ország, így Németország, Franciaország és Magyarország részvétele is felmerült, de más-más okokból végül a tárgyaláson részt vevő vezetők nemet mondtak arra. Magyarország esetében nem a március 15-i ünnepi és kampányesemények voltak a döntőek, hanem az, hogy a tervek szerint a kijevi találkozón a fegyverszállítás kérdése is felmerül majd.

Ebben a magyar kormány határozott véleményt képvisel, még az esetleges szállítmányok átengedéséhez sem járul hozzá.

Míg Lengyelország a NATO-partnereket is meglepve felajánlotta MIG–29-esei Ukrajnába való juttatását, addig Orbán Viktor kijelentette, a magyarok érdeke, hogy az ország kimaradjon ebből a háborúból, és a Kárpátalján élő magyarok biztonságára való tekintettel nem enged át az ország fegyverszállítmányokat a területén.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke még február végén jelentette be, hogy az Európai Unió fegyverszállítmányokkal segíti Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben. Szijjártó Péter külügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta: a magyar kormány beleegyezett az európai békekeret aktiválásába, ezen belül szállít az EU fegyvereket Ukrajnába, de azt is egyértelművé tették, hogy Magyarország nem küld sem csapatokat, sem fegyvereket a szomszédos országba. Ezt követte a döntés, hogy Magyarországon keresztül nem történhet „halált okozó fegyver szállítása”.

Sorsdöntő pillanatban

A most zajló kijevi látogatásról beszámolt később maga Mateusz Morawiecki is a Facebook-oldalán. A világ számára „ily sorsdöntő pillanatokban kötelességünk ott lenni, ahol formálódik a történelem” – írta a lengyel kormányfő. Az ukrajnai háborúban „a gyermekeink jövője a tét, ők megérdemlik, hogy zsarnokságtól mentes világban éljenek” – áll a bejegyzésben.

„Ma Grúzia, holnap Ukrajna, holnapután a balti államok, később pedig sor kerülhet az én országomra, Lengyelországra is” – idézte a miniszterelnök Lech Kaczynskit, a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt lengyel elnököt, aki Grúzia 2008-es orosz megtámadása idején Tbilisziben tett szolidaritási látogatást a három balti állam és Ukrajna akkori vezetőivel együtt.

Szijjártó Péter reagált

Magyarország békéjéhez és biztonságához az kell, hogy „se katonát, se fegyvert ne küldjünk a háborúba és Magyarország területén keresztül ne engedjük a fegyverek szállítását Ukrajnába” – reagált az MTI-nek Szijjártó Péter arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miért nem utazik el Kijevbe.

A tárcavezető leszögezte, Magyarország tiszteletben tartja, ha más országok másképp döntenek, ugyanakkor hozzátette:

nekünk Magyarország biztonsági érdekeit kell szem előtt tartani.

(Borítókép: Mateusz Morawiecki, Petr Fiala, Janez Jansa és Jaroslaw Kaczynski. Fotó: Ludovic Marin / AFP /  Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images / Thierry Monasse / Getty Images /  Krystian Dobuszynski / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok