Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli szünet, diáktömeg a Kossuth téren – a sztrájk első napja

2022. március 16., szerda 15:46 | aznap frissítve

Rendkívüli szünet az iskolákban, fenyegetés a tanároknak, diáktömeg a Parlament előtt, a Kossuth téren – ez történt a határozatlan ideig tartó sztrájk első napján. Bár a szakszervezetek pontos adatokat egyelőre nem közöltek, az érdekvédők arra számítanak, hogy a következő napokban legalább annyian tagadják meg a munkát, mint a január 31-i figyelmeztető sztrájkban. Délután vidéken és a fővárosban is folytatódnak a szolidaritási demonstrációk.

„Pontos adataink még nincsenek, de a visszajelzések alapján joggal bízhatunk abban, hogy a ma kezdődő, határozatlan ideig tartó munkabeszüntetésben is annyian vesznek majd részt, mint a januári figyelmeztető sztrájkban” – kezdte az Indexnek Totyik Tamás. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke elmondta: beszédes, hogy szerda délelőtt az intézményvezetők tankerületi utasításra hivatkozva több iskolában is – főként ott, ahol a tanulók nagy létszámban nem jelentek meg – rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, amit egyébként csak a járványra vagy valamilyen természeti csapásra, más elháríthatatlan okra hivatkozva lehetne megtenni.

A pedagógusok ügyét nehezen lehet természeti csapásnak titulálni. Nyilván arról van szó, hogy ha egy intézményben nincs tanítás, akkor munkabeszüntetés sincs, így próbálják a sztrájkot utólag láthatatlanná tenni

– emelte ki az érdekvédő, hozzátéve, hogy szóban azokat a pedagógusokat is megfenyegették, akik különböző Facebook-csoportokban arra buzdították a szülőket, hogy ne vigyék mától iskolába a gyerekeket.

A PSZ alelnöke egyúttal megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon a szülőknek és legfőképpen azoknak a diákoknak, akik ma a fővárosban a Parlament előtt, a Kossuth téren vagy bárhol máshol az országban kiálltak tanáraik mellett.

Bármennyi lesz is a sztrájkolók száma, a rendszerváltozás óta nem volt ekkora társadalmi támogatottsága az oktatásnak, mint 2022-ben

– jelezte Totyik Tamás.

Hetekre berendezkedtek a félnapos tanításra, egyházi intézményekben is sztrájkoltak

Mint arról korábban beszámoltunk, mától országos sztrájk indult az oktatási intézményekben, a főbb események a következők voltak:

Arról, hogy milyen események vezettek a határozatlan ideig tartó pedagógussztrájkig, itt írtunk korábban.

(Borítókép: Pedagógussztrájk 2022. március 16-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok