Index Vakbarát Hírportál

Kunhalmi Ágnes: Szó sincs arról, hogy a kormány háborús politikáját dicsértem volna

2022. március 23., szerda 13:41

Az elmúlt napokban sokat idézett mondatokká váltak Kunhalmi Ágnes Bécsben elhangzott szavai. A szocialista politikus az Indexnek kifejtette, hogy pontosan miről beszélt.

Kunhalmi Ágnes egy bécsi kampányrendezvényen az orosz–ukrán háborúval összefüggésben úgy fogalmazott, hogy

Orbán jól váltott ebben az éles helyzetben, akkor, amikor kellett, elfogadta a szankciókat, és bizony, úgy kezdett el kommunikálni és cselekedni, ahogy egy NATO-tagállamtól és egy európai uniós országtól azt elvárják. Ezért van többek között döntően nehéz helyzetben a magyar ellenzék, mert ha megkérdezik tőlem, hogy mi mit csináltunk volna ebben a kritikus helyzetben: ugyanezeket.

Az MSZP társelnöke az Index kérdésére leszögezte, hogy nem általánosságban beszélt a magyar kormány háborúra adott reakciójáról, kizárólag a szankciókra vonatkozott a mondandója:

Szó sincs arról, hogy én általánosságban a kormány háborúval kapcsolatos politikáját dicsértem volna. Kizárólag a nyugati szankciókat érintően beszéltem erről, amelyeket a miniszterelnök valószínűleg kényszerből, de helyesen elfogadott. Ezért mondtam azt, hogy Orbán Viktor a szankciókat illetően úgy cselekedett, ahogy egy NATO-tagállam és uniós ország vezetőjétől elvárható.

Kunhalmi Ágnes a Fidesz kommunikációjának azt az állítását cáfolja, hogy az ellenzéki szövetség katonákat vagy fegyvereket küldene Ukrajnába. A politikus lapunknak hangsúlyozta, hogy Magyarország biztonságára a NATO-tagságunk a garancia, az ellenzék pedig békepárti.

A Fidesz úgy kampányol, mintha nem tudnák, hogy a parlamentben mi is megszavaztuk a háborúról szóló politikai nyilatkozatot, amiben közösen ítéljük el az orosz agressziót, és egyértelműen kimondjuk, hogy katonákat és fegyvereket sem küldenénk Ukrajnába.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tíz pontot magába foglaló nyilatkozatot az Országgyűlés 174 igen, 1 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el. Ebben többek között az alábbi pontok szerepelnek:

Kunhalmi Ágnes a választópolgárokkal találkozva úgy tapasztalja, elsősorban az érdekli az embereket, hogy ki védi meg őket a háború gazdasági következményeitől. A szocialista politikus több konkrét intézkedést is említett, amelyekkel kormányváltás esetén „válságállóvá” próbálnák tenni a magyar társadalmat.

Az ellenzéki képviselő ide sorolta a nyugdíj- és béremelést, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, a rezsicsökkentés megtartását, a panelprogram indítását és a Kádár-kockák felújítását, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának visszahozását.

(Borítókép: Kunhalmi Ágnes 2022. február 17-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok