Index Vakbarát Hírportál

Nőtt a Fidesz támogatottsága országszerte, de inkább a Nyugathoz tartoznánk, mint a Kelethez

2022. március 23., szerda 08:55

A Republikon Intézet szerint 2 százalékponttal vezet a Fidesz az Egységben Magyarország előtt, a Závecz Research szerint pedig jobb vezető Orbán Viktor, igaz, korruptabb is, mint Márki-Zay Péter.

A Republikon Intézet országos pártpreferencia-kutatásából kiderül, hogy változatlanul szoros a verseny, hibahatáron belüli a különbség a Fidesz–KDNP és az Egységben Magyarországért között.

Az eredmény alapján a teljes népesség körében 41 százalék a Fidesz támogatottsága, míg az egységes ellenzéké 39 százalék.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz támogatottsága 1 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, míg az Egységben Magyarországért támogatottsága és a bizonytalanok aránya változatlan maradt. A Fidesz–KDNP támogatottsága a pártválasztók körében 49 százalék, amely szintén 1 százalékponttal növekedett február óta, az egységes ellenzéké pedig változatlanul 46 százalék – írja a Telex.

Az 1000 embert megkérdező, reprezentatív felmérést készítő intézet szerint nagyon szoros lesz a választás, és csak az utolsó pillanatban dőlhet el, és azon múlhat, hogy melyik oldal tudja a saját szavazótáborát hatékonyabban mozgósítani, és a bizonytalanokat megszólítani.

A parlamenti küszöböt pillanatnyilag a Fidesz és az Egységben Magyarország listája éri el, míg a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem jutna be.

Orbán jobb vezető, de korruptabb is, mint Márki-Zay

A Závecz Research kutatása arra mutatott rá, hogy a magyarok többsége szerint Orbán Viktor jobb vezető, jobban ért a gazdasághoz és jobban meg tudja védeni Magyarországot, mint Márki-Zay Péter, ám a miniszterelnök jóval korruptabb is nála – írja a 24.hu.

Az ötös skálán 3,3 pontot kapott arra Orbán Viktor, hogy jó vezető – Márki-Zay Péter 2,6-ot –, de ha csak a Fidesz-szavazókat vesszük figyelembe, akkor 4,6 pontot, míg

a miniszterelnök korruptsága 3 pontot kapott Márki-Zay Péter 2,1 pontjával szemben

 – 0,4-es vagy annál nagyobb különbség már markáns.

A két felmérés eredménye egybevág a Nézőpont kutatásával, amely szerint szintén a Fidesz vezet az ellenzék közös listájával szemben. Ami viszont érdekesség a Závecz Research felmérése alapján, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a saját támogatóitól messze nem kapott olyan magas osztályzatokat, mint Orbán az övéitől, aki a három kérdéskörben – jó vezető-e, hogyan ért a gazdasághoz, hogyan tudja megvédeni Magyarországot – átlagosan nagyjából 1 ponttal kapott többet Márki-Zay Péternél.

A Republikon Intézet nem csak a választásokról kérdezte az embereket, a kutatásból kiderült az is, hogy

a válaszadók 46 százaléka szerint be kell vezetni az eurót Magyarországon, míg a 31 százalék szerint nincs rá szükség.

A magyarok 57 százaléka emellett úgy véli, hogy az ország szövetségesei inkább Nyugaton vannak, nem pedig Keleten, amivel a válaszadók csupán 16 százaléka nem ért egyet, valamint 63 százalék szerint Magyarországnak akkor is segítenie kell Ukrajnán, ha ez negatív gazdasági következményekkel járhat számunkra. Ezzel szemben 19 százalék ellenezne ilyen jellegű segítségnyújtást.

A háború eseményeit szerdán is percről percre közvetítjük, cikkünket itt olvashatják.

(Borítókép: Orbán Viktor a Fidesz-kongresszuson Budapesten, 2021. november 14-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok