Index Vakbarát Hírportál

A magyar kormánynak még nem szóltak, hogy rubelben kell fizetni a gázért

2022. március 26., szombat 20:31

Keddig kell kidolgozni az átállás részleteit, a magyar kormány azonban még nem kapott hivatalos értesítést az oroszoktól a szerződésmódosításról – értesült az RTL Klub.

Az újabb 15 éves orosz gázszállítási szerződést éppen fél éve írták alá a Magyar Villamos Művek és az orosz Gazprom képviselői. Ezt a szerződést most módosítaná Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentett utasítása, miszerint az orosz gázért csak rubelben lehet fizetni

Holoda Attila, az Egységben Magyarországért energetikai szakértője szerint ez Oroszországnak mindenképpen jó, mert az orosz elnök utasítása rövid távon erősítette a rubelt, és növelte a gáz árát. Majd hozzátette: nem tartja biztosnak, hogy ez így is lesz, mert a szerződéseket nem lehet egyoldalúan módosítani. 

A Gazprom vélhetően meg fogja keresni a saját partnereit, miszerint ő szeretne egy ilyen változtatást, és a partnerek reagálnak. Ez is a szerződésben van rögzítve mindenütt, hogy mennyi idő alatt és hogyan kell erre reagálni. Én nem gondolom, hogy ez egy hosszú távú és okos megoldás lenne

– mondta Holoda Attila az RTL Híradónak

Putyin bejelentését követően Németország és Lengyelország vezető politikusai és a helyi gázcégek vezetői is jelezték, hogy elutasítják a rubelben való fizetésre vonatkozó szerződésmódosítást.

Magyarország ilyen hivatalos értesítést nem kapott a szerződő féltől

– közölte a magyar kormány a Híradó megkeresésére.

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok