Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A fegyverszállítások azonnal háborúba sodornák Magyarországot

2022. március 29., kedd 12:10

Ha az országgyűlési választáson a baloldal nyerne, azonnal megszavaznák a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó szankciókat és azonnal megkezdenék a fegyverszállításokat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban kedden.

Szijjártó Péter azt mondta: a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egy Twitter-bejegyzésben üzent Ukrajna elnökének, világossá téve azt, hogy „megegyeztek”.

Megegyeztek abban, hogy ha Magyarországon a baloldal kormányozna, akkor azonnal megszavaznák a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó szankciókat, valamint azonnal megkezdenék a fegyverszállításokat is Ukrajnába

– emelte ki, hozzátéve, a Twitter-üzenet világosan alátámasztja az összes eddigi információt, amely szerint ez a megegyezés megszületett.

Szijjártó Péter szerint ha ezt a megegyezést végrehajtják, ha megkezdik a fegyverszállítást Ukrajnába, és megszavazzák a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó szankciókat, akkor annak azonnali és rendkívül súlyos következményei lesznek Magyarországra nézve is.

A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: a fegyverszállítások azonnal háborúba sodornák Magyarországot, hiszen azok katonai célpontot jelentenek. A kőolaj- és földgázszállításra vonatkozó szankciók megszavazásával pedig az üzemanyag-ellátást, a fűtést és azt veszélyeztetnék, hogy Magyarország gazdasága a leállás szélére kerül.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: április 3-án világos döntés előtt áll minden magyar ember. „Aki a Fideszre szavaz, az a békére és biztonságra szavaz, aki a baloldalra szavaz, az a háborúba történő azonnali belesodródást kockáztatja” – mondta.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV hétfő esti műsorában az orosz–ukrán háborúról úgy fogalmazott: ha bevonódunk egy háborúba, amely nem a mi háborúnk, semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk. A nemzeti oldal álláspontja világos: a béke oldalán maradunk, nem szállítunk fegyvert, nem küldünk katonákat és nem engedünk át Magyarország területén fegyvereket sem Ukrajnába – hangsúlyozta a miniszterelnök. 

Vasárnap országgyűlési választások lesznek Magyarországon, az erről szóló híreinket itt találja. Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép:  Szijjártó Péter 2021. november 26-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok