Index Vakbarát Hírportál

Magyar Nemzet: Márki-Zay Péter felvette a kapcsolatot Zelenszkijjel

2022. március 30., szerda 09:13 | aznap frissítve

A lap szerint az ukrán vezetés bele akar avatkozni a közelgő választásokba. A magyar kormány továbbra is kiáll állásfoglalása mellett.

A Magyar Nemzet nemzetbiztonsági forrásból úgy értesült, hogy Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között megtörtént a kapcsolatfelvétel. A lap szerint az ukrán külügyminiszter egyeztetett Márki-Zay Péter stábjával az ukrán elnök brüsszeli beszéde előtt.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi videónyilatkozatában azzal vádolta meg az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, hogy fegyvereket szállítana az orosz invázió ellen harcoló ukránoknak. A miniszter szerint abban az esetben, ha megkezdik a fegyverszállítást Ukrajnába és megszavazzák a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó szankciókat, akkor annak azonnali és rendkívül súlyos következményei lesznek Magyarországra nézve is.

A Magyar Nemzet azt is felidézi, hogy az ukrán külügyi tárca nemtetszését váltotta ki Szijjártó Péter március 21-én a külügyminiszteri tanácson, Brüsszelben tett kijelentése miatt, amely szerint Magyarország ellenzi a repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett és a békefenntartónak minősített szárazföldi alakulatok küldését.

A lap úgy tudja, a magyar diplomácia vezetőjének állásfoglalása után Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felhívta a budapesti ukrán nagykövetet, és Ljubov Nepopnál arról érdeklődött, hogy „miként lehetne elősegíteni a baloldali ellenzék választási győzelmét”.

Szijjártó Péter: Meg kell akadályozni, hogy belevonják Magyarországot a háborúba

Amit mond az ukrán elnök, az érthető, mert Ukrajna érdeke az, hogy minél többen szállítsanak nekik fegyvereket – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a kormányülésről  jelentkezett be élőben a közösségi oldalán.

A miniszter közölte: bármennyire is megértik az ukrán álláspontot, az ellentétes a magyarral. Úgy foglalt állást, hogy meg kell akadályozni, hogy belevonják Magyarországot egy háborúba, amivel kockáztatják az emberek biztonságát.

Szijjártó Péter kiemelte: számukra világossá vált, hogy folyamatos az egyeztetés a magyar baloldal és az ukrán kormány között.

Válaszolt az ukrán nagykövetség

Válaszolt a Magyar Nemzetnek Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége, és határozottan visszautasította Szijjártó Péter vádjait.

Ukrajna nem avatkozott be és nem is fog beleszólni Magyarország belügyeibe. A Magyar Nemzet és a hasonló kiadványok próbálnak belerángatni minket a belpolitikai küzdelmekben, de mi nem hagyjuk provokálni magunkat

– írták a hivatalos válaszban, amelyben azt javasolják, hogy máshol keressék Magyarország ellenségeit.

Vasárnap országgyűlési választások lesznek Magyarországon, az erről szóló híreinket itt találja. Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

Rovatok