Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter az utolsó pillanatban is vállalná a vitát Orbán Viktorral

2022. március 30., szerda 09:58

Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje akkor is „ugrana”, ha a kormányfő szombat reggel, egy nappal a választások előtt szólna, hogy készen áll egy vitára. A korábbi nyilatkozatok alapján erre azonban nem sok esély van.

Márki-Zay Péter már többször beszélt arról, hogy a választások előtt örömmel vállalna egy nyilvános vitát Orbán Viktorral. A hatpárti ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a Partizánnak adott interjújában most leszögezte, hogy akár az utolsó pillanatban is kész ugrani, ha a kormányfő végül úgy dönt, hogy vállalja a kihívást.

Nem adjuk fel a reményt. […] Most, hogy a mi számításaink szerint az ellenzék erősödik, ezáltal pedig a Fidesz gyengül, lehet, hogy mégis nyitott lesz egy vitára

– mondta Márki-Zay Péter, kiemelve, hogy bármilyen feltételeket is szabna Orbán Viktor, ő nyitott lesz, egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy ha kell, „ugrunk és jövünk”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nemrég Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese a parlamentben érdeklődött a miniszterelnöknél arra vonatkozóan, hogy vállalna-e egy vitát Márki-Zay Péterrel. A kormányfő először visszakérdezett, hogy „Milyen vita?”, majd világosan leszögezte, hogy „Nem lesz vita”. Arra a kérdésre, hogy miért nem, azt felelte:

Azért, mert nem indították el a főnöküket. Ha elindították volna a főnöküket, az egy másik helyzet lenne.

Magyarországon 2006 óta nem rendeztek miniszterelnök-jelölti vitát, akkor Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc mérte össze programját.

Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója az Indexnek adott interjújában ezzel kapcsolatban elmondta:

Amikor 2006-ban Gyurcsány Ferenccel zajlott a vita, az a gátlástalan hazudozásokról szólt, mint utólag a történelem bebizonyította. Óvatosan kell eljárni ebben az ügyben, mert míg a mi oldalunkon van igazmondási kötelezettség, addig a túloldalon ilyen jól láthatóan nincs.

(Borítókép: Márki-Zay Péter és Orbán Viktor. Fotó: Papajcsik Péter / Index / Attila KISBENEDEK / AFP)

Rovatok