Index Vakbarát Hírportál

Ezekkel az okmányokkal lehet szavazni a választáson

2022. március 30., szerda 13:17

A választópolgárnak a szavazatszámláló bizottság előtt kell igazolnia személyazonosságát a vasárnapi szavazáskor. Ezt bármilyen típusú, a célra alkalmas igazolvánnyal megteheti.

A kormány a járvány miatt korábban a 2020. március 11. óta lejárt okmányok érvényességét is meghosszabbította, így ezek bemutatásával is részt lehet venni a vasárnap esedékes parlamenti választásokon – adta hírül az MTI.

A választásokon és az azzal egy napon tartott gyermekvédelmi népszavazáson részt vevő választópolgárnak a személyazonosságát a szavazatszámláló bizottság előtt kell majd igazolnia. Ezt bármilyen típusú, erre alkalmas igazolvánnyal megteheti.

A szavazatszámláló bizottság az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is elfogadja. A választópolgárnak emellett igazolnia kell lakcímét vagy személyi azonosítóját is.

Nyitva lesznek hétvégén a kormányablakok

Rendkívüli nyitvatartással biztosítják szombaton és vasárnap a kormányablakok és az okmányirodák a választáshoz kapcsolódó okmányok pótlásának ügyintézését.

Az április 3-i országgyűlési választás, illetve országos népszavazás napján és az azt megelőző napon szinte valamennyi kormányablakban és okmányirodában ügyeletet tartanak.

Minden budapesti kerületben, illetve az összes olyan településen, ahol van kormányablak vagy okmányiroda, legalább egy nyitva tart április 2-án és április 3-án.

Ezeken a napokon azonban kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség, illetve az elveszett vagy megsérült lakcímkártya pótlására. Ha valakinek semmilyen személyazonosításra alkalmas okmánya sincs, akkor ideiglenes személyi igazolványt kap, amellyel részt vehet a szavazáson.

A kormányablakok és okmányirodák rendkívüli nyitvatartása:

Vasárnap országgyűlési választások lesznek Magyarországon, az erről szóló híreinket itt találja.

Rovatok