Index Vakbarát Hírportál

Lencsevégre kapták a magyar vadmacskát

2022. április 1., péntek 15:19

Sikerült nappali felvételt készíteni a magyar területen élő hiúzról. A vadmacskát a Börzsönyben kapták lencsevégre egy kameracsapda segítségével, amelyet a Börzsönyi Természetvédők egyesülete telepített a helyszínre.

A Börzsönyi Természetvédők alapítvány osztotta meg szerdán a felvételt, amelyen a hiúz büszkén sétálgat természetes élőhelyén. 

Ilyen az élet. Van, hogy hónapokig nincs észlelés a kameracsapdák előtt, azonban most tavasszal aktívak féltett vadjaink. Ezúttal ismét a hiúz tette tiszteletét. Ferenczi Balázs felvétele. Támogasd a természetvédelmet az szja 1%-ával! 18702862-1-13

 – írták a bejegyzésben. 

Ugyan már több alkalommal is sikerült felvételt készíteni az állatról, ez az első alkalom, hogy nappali fényben láthatjuk. Az Index korábban beszámolt róla, hogy a vadászatuk és életterük csökkenése miatt 1915 és 1980 között nem fordult elő hiúz hazánkban.

A faj megjelenése a vadászat korlátozásának köszönhető, azonban illegális elejtése még ma is előfordul. Az állat egyébként sem emberekre, sem háziállatokra nem veszélyes, mert nem merészkedik lakott terület közelébe. 

Rovatok