Index Vakbarát Hírportál

Eljárás indult az ellenzéki SMS-kampány ügyében

2022. április 1., péntek 19:39 | aznap frissítve

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy eljárást indított az elmúlt napokban küldött SMS-kampány miatt.

A kampányban mind a tömegességét, mind a jogsértés súlyát tekintve a legkirívóbb jogsértésnek nevezte az ellenzéki SMS-ek ügyét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Országgyűlés által választott egyik tagja. 

Az NVB pénteki ülésén Szalay Tamás arra kérte a testületet, hogy hivatalos eljárásban keressék meg a hatáskörrel rendelkező szerveket: a nyomozó hatóságot büntetőeljárás lefolytatása érdekében, továbbá a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot is. 

Az ülésen az NVB tagjai tíz igen szavazattal, egy nem ellenében támogatták, hogy az SMS-ek ügyében feljelentést tegyenek. Ugyanilyen arányban támogatták azt is, hogy az adatvédelmi hatósághoz forduljon a testület.

Az NVB azért kérte a hatóságok eljárását az „adatlopási ügyben”, mert több beadvány is érkezett a testülethez, amelyben a héten milliós számban kiküldött, névre szóló szöveges üzeneteket kifogásolták az érintettek. A címzettek elsöprő többsége ugyanis nem járult hozzá ahhoz, hogy adataikat politikai kampányok céljára használják fel.

Kik vannak a háttérben?

Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adathalász cégcsoportja állhatott annak az SMS-kampánynak a hátterében, amely során mintegy egymillió választó kapott gyakran névre szóló üzenetet Márki-Zay Péter kampányközpontjától.

SAJTÓINFORMÁCIÓK SZERINT A NAGY FELHÁBORODÁST KIVÁLTÓ MŰVELETET ILLEGÁLISAN KIÉPÍTETT ADATBÁZIS FELHASZNÁLÁSÁVAL HAJTHATTA VÉGRE A DATADAT OSZTRÁK LEÁNYVÁLLALATA. 

Az Index is megírta, hogy nemrég rengetegen, többek között kormánytagok és fideszes politikusok is névre szóló SMS-üzenetet kaptak az ellenzék kampánystábjától, annak ellenére, hogy soha nem adták meg az adataikat az ellenzéknek.

Stiklik mindig vannak, de ez már nem az, súlyosabb ügy. Azt hiszem, lesz a jogászoknak bőségesen dolguk a választások után, ez egy orbitális csalás, az utolsó szögig ki kell vizsgálni

reagált pénteken a történtekre Orbán Viktor miniszterelnök.

Gulyás: példátlan!

Példátlan jogsértésnek nevezte Gulyás Gergely is az SMS-üzeneteket a Hír TV-ben. A miniszter szerint „nagyon durva, tömeges jogsértést és bűncselekményeket követtek el a baloldal érdekében, hiszen olyan adatbázisokat használtak föl, ahol senki nem járult hozzá az adatkezeléshez. Ez ilyen tömeges mértékben egészen példátlan” – fogalmazott a miniszter, aki szerint az ellenzék nem tartja be a demokrácia szabályait.

Hozzátette: nagyon sok megfigyelő érkezik Magyarországra, köztük konzervatívok is, de az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) esetén nem hiszi, hogy objektívak lennének az időérkezők. Arra a kérdésre, hogy miért gondolja így, azt mondta: 

Hát azért, mert szurkolók jönnek. Tehát a baloldali szurkolóktól ne várjuk azt, hogy a meccset objektíven fogják elemezni 

– mondta Gulyás Gergely, aki szerint az EBESZ-megfigyelők közül többen is köthetők Soros György szervezeteihez.

Egy, a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozó informatikai szekértő szerint egy olyan műveletről lehetett szó, amely során nem válogattak a célszemélyek között, mivel minél több választópolgár elérése volt a cél. A szakértő állítása szerint a DatAdat által végrehajtott precíziós akciók már régen elkezdődtek.

Ezek keretében személyre szabott üzenetekkel a bizonytalanokat célozzák meg, és olyanokat tartanának otthon a választások napján, akik feltehetően a kormányoldalt erősítenék, illetve azokat a szavazókat akarják mozgósítani, akik az ellenzékre voksolnának.

(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok