Index Vakbarát Hírportál

A jobbikos Rig Lajos szerint mutogatás helyett önvizsgálatra van szükség

2022. április 5., kedd 17:42

Végleg kiszáll a politikából a jobbikos Rig Lajos, aki szerint az ellenzéknek most önvizsgálatot kell tartania. Ugyanakkor úgy véli, továbbra is van jövője az összefogásnak.

Rig Lajos a Tapolcai Médiának beszélt először arról, hogy visszatér az eredeti szakmájába, a szakápolósághoz, és nyugdíjaskoráig szeretne azzal foglalkozni.

A jobbikos politikus Veszprém 3-as számú választókerületében maradt alul a Fidesz–KDNP színeiben induló Navracsics Tiborral szemben. A választás előtt a választókerületről Csata tér 106. nevű választási blogunkban is írtunk. Rig Lajos 2015-ben emlékezetes győzelmet aratott az időközi választáson, ez volt a Jobbik első diadala egyéni választókerületben. A 2018-as választáson már nem tudta megismételni a győzelmét, listáról került be a Jobbik parlamenti frakciójába.

Egy rendkívül nehéz ellenféllel szemben, a választókerületben elért 41 százalék büszkeségre adhatna okot, de számomra az idei választás túl nagy meglepetés és csalódás volt egyben. Két elvesztett országgyűlési választás után listán sem szeretnék beülni a parlamenti székbe

– mondta Rig Lajos, aki úgy gondolja, most kell abbahagyni, hogy a jövőben is emelt fővel állhasson az emberek elé.

Az Index telefonon érte el a politikust, aki lapunknak megismételte, hogy végleg kiszáll a politikából. Arról is beszélt, hogy már a választások előtt eldöntötte: ha nem nyer a veszprémi választókerületben, abbahagyja.

El kell fogadni az emberek akaratát. Az a fajta politikai kommunikáció és tevékenység, amit az elmúlt években csináltam, nem volt elég. Most teret adok az ellenfelemnek, sőt magánemberként a segítségemet is felajánlottam neki. Bizonyítsa be, hogy tenni akar és tesz is a körzetért, és ha így lesz, én leszek az első, aki ezt megköszöni

– fogalmazott Rig Lajos az Indexnek.

Arról is kérdeztük, mi a véleménye arról, hogy a Jobbik elnöke, Jakab Péter több nyilatkozatában is Márki-Zay Pétert bírálta az ellenzék választási veresége miatt. Rig Lajos szerint az, hogy a pártelnökök egymásra mutogatnak, arról szól, hogy mindig kell keresni valakit, akit hibásnak lehet tartani, aki okolható. „Ez ilyen” – tette hozzá.

Rig Lajos azonban úgy véli, most inkább önvizsgálatot kellene tartani, hogy mindenki maximálisan megtette-e, amit meg kellett tenni.

Az emberek nagyobb bizalmat adtak Orbánnak, aki véleményem szerint egy hazugsággal nyerte ezt a választást

– jelentette ki.

A Fidesz–KDNP választási győzelmével kapcsolatban azt mondta, „a hazugságkampány átment”, elhitték az emberek, hogy az ellenzék háborúba akarja küldeni őket, és hogy a választás arról szól: háború vagy béke.

A kiragadott mondatok is elérték a hatásukat a társadalomban, ez okozta az ellenzék csúfos vereségét

– fejtette ki Rig Lajos.

Arra a kérdésre, hogy jó miniszterelnök-jelölt volt-e Márki-Zay Péter, azt mondta: az ellenzéki szavazók őt választották meg az előválasztáson, az ellenzéki pártoknak pedig nem volt más lehetőségük, be kellett állniuk a sorba.

Az ellenzéki pártok összefogásának Rig Lajos szerint van jövője, bár a Fidesz által kialakított választási rendszer kényszerítette erre a pártokat, de egyben ez volt a választói akarat is. „Csak ennek a formációnak van esélye leváltani a Fideszt” – jegyezte meg a visszavonuló jobbikos politikus.

Rig Lajoshoz hasonlóan fogalmazott az Indexnek a jobbikos Stummer János is, aki azt mondta, az ellenzék választási veresége után az önvizsgálatnak és az önreflexiónak van itt az ideje.

(Borítókép: Rig Lajos. Fotó:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok