Index Vakbarát Hírportál

Kövér László a választásokról: A nagy győzelem volt az egyetlen kiút

2022. április 7., csütörtök 13:31

„Szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy van-e lehetőség az olykor a gyűlöletig menő szembenállás feloldására” – mondta a Mandinernek Kövér László. Az Országgyűlés elnöke szerint azért alakult ki ekkora szakadék a két politikai oldal között, mert az általa „baloldalnak” nevezett ellenzékből „politikai értelemben szisztematikusan irtották ki azokat, akik még a pártállamnak a nemzeti-népi szárnyát alkották”.

A házelnök az interjúban kiemelte: veszélyes időket élünk, hiszen nem múltak el a Covid-válság hatásai, a szomszédunkban háború dúl, ami az inflációval, illetve a megugró energiaárakkal tovább súlyosbítja a gazdasági helyzetet.

Szerinte ha ebben a többszörösen összetett, a káosz felé tartó helyzetben az ellenzék került volna hatalomra, „abban egészen hamar, ráadásul egyszer és mindenkorra tönkrementünk volna”.

Kövér László beszélt arról is, hogy sem a kormányoldal, sem az ellenzék nem számított ekkora Fidesz-győzelemre. Utóbbi szerinte arra készült, hogy egy viszonylag szoros eredmény után kétségbe vonja a választás tisztaságát, ezáltal az új kormány legitimitását.

Ebből a helyzetből egy nagy győzelem volt az egyetlen kiút

– hangsúlyozta.

Az Országgyűlés elnöke szerint jellemtelen húzás volt, hogy a választás estéjén „úgynevezett szövetségesei” megalázó módon ott hagyták „vergődni” Márki-Zay Pétert a színpadon, háttérben a családjával. Felidézte: amint befejezte a beszédét, Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter azonnal rátolta a felelősséget az ellenzéki vezetőre.

Erős felhatalmazásnak tartja a népszavazást

A gyermekvédelmi népszavazásról szólva Kövér László elmondta, az a 2016-os kvótareferendumnál is erősebb felhatalmazást adott a kormánynak a magyar álláspont képviseletére, hiszen most három és fél mil­lióan szavaztak érvényesen, és a válaszok óriási többsége egybeesett a kormány álláspontjával.

Mint arról korábban beszámoltunk, a népszavazás egyébként érvénytelen lett, Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján az Index kérdésére ezt ugyanakkor hasonlóan értékelte, mint Kövér László.

(Borítókép: Kövér László 2022. március 19-én. Fotó: Komka Péter / Index)

Rovatok