Index Vakbarát Hírportál

Szökésben van a Budaházy-per egyik vádlottja

2022. április 9., szombat 15:18

A bíróság elfogatóparancsot adott ki a Budaházy-per harmadrendű vádlottjával, Szász Endre Istvánnal szemben – értesült a Blikk.

A megismételt eljárásban az elsőfokú, nem jogerős ítéletet három hete hirdették ki. A 17 vádlottból 15-öt bűnösnek találtak: Budaházy György tizenhét évet, Szász Endre István pedig tizenöt évet kapott. 

Utóbbi azonban az ítélethirdetéskor nem jelent meg, és azóta sem jelentkezett, így most belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője – amely szervezet ügyvédei a vádlottak védelmét elvállalták – ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: hallott arról, hogy kiadták a körözést, de nem tudja, hogy hol van most a harmadrendű vádlott. 

Hozzátette azt is, hogy a megismételt eljárásban a vádlottak szabadlábon védekeztek, és egy törvényes, felmentő ítéletben reménykedtek. Ehelyett azonban még a korábbi, hat évvel ezelőtti ítéletnél is súlyosabb büntetést kaptak, Budaházyt ugyanis akkor 13 évre, Szász Endrét pedig 7 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélték.

Nem tudok csodálkozni azon, hogy eltűnt. Egyetértek Gulyás Gergely miniszterrel: szerintem is teljesen leszerepelt az igazságszolgáltatás ebben az ügyben. Szakmaiatlan, törvénytelen ítélet született, ráadásul megismételt eljárásban most csak első fokon, egy 13 éves eljárást követően

– tette hozzá Gaudi-Nagy Tamás a Blikknek nyilatkozva

Hozzátette azt is, hogy szerinte az eljárás koncepciós jellegű, mivel azóta sem bizonyították, hogy a vádlottak követték el a nekik tulajdonított támadásokat. Gaudi-Nagy Tamás szerint emiatt a köztársasági elnöknek kellene kegyelmet adnia a vádlottaknak. 

A bíró az ítélet kihirdetésekor elrendelte mind az öt olyan vádlottnak a letartóztatását, aki 10 év feletti fegyházbüntetést kapott, így ők most letartóztatásban várják a másodfokú eljárást. Gaudi-Nagy Tamás erről azt mondta: a letartóztatás szerinte azért sem indokolt, mert „családos, rendezett életvezetésű” emberekről van szó, akik mindvégig együttműködtek a hatóságokkal.

Fikció volt már a meggyanúsításom is

– bizonygatta igazát a bíróság előtt három éve Szász, aki mindvégig ártatlannak vallotta magát, és felmentésben reménykedett. Egy korábbi írásában pedig külön kiemelte, mennyire fontos neki a szabadlábon védekezés, hogy „ne az életünket nagymértékben ellehetetlenítő házi őrizet, illetve lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt” kelljen várnia az ügy lefolytatását.

Az informatikus végzettségű, erdélyi születésű, 41 éves Szász Endrét 2009-ben vették őrizetbe. A vád szerint a férfi a merényletekhez használt bombák gyártásában vállalt szerepet. Maga Szász Endre három éve azt mondta, hogy már a meggyanúsítása is „fikció” volt.

A Hunnia Mozgalom néven futó banda nevéhez a vád szerint több akció is kötődik. 2007-ben Molotov-koktélos támadásokat intéztek SZDSZ- és MSZP-pártirodák ellen, majd decemberben Budaházy megverette Csintalan Sándor korábbi vezető szocialista politikust. Később rálőttek Hiller István akkor oktatási miniszter házára, Molotov-koktélt dobtak Kóka János tárcavezető épülő otthonára, majd további hat országgyűlési képviselő ellen hajtottak végre egy időben, összehangoltan gyújtogatásos támadásokat.

A vád szerint hasonló módon hajtottak végre akciókat melegbárok ellen, később pedig már bombát robbantottak Szilvásy György nyaralójánál. Ezenkívül további robbantásos merényleteket terveztek azért, hogy megakadályozzák a lemondott miniszterelnök utódjának megválasztását, de ezeket a hatóságok már megakadályozták.

(Borítókép: Szász Endre István harmadrendű vádlott beszél a Budaházy György és 16 társa büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon 2011-ben. Fotó: Beliczay László / MTI)

Rovatok