Index Vakbarát Hírportál

Civil szervezetek: A kormány bírsággal hallgattatná el a népszavazás megbuktatóit

2022. április 10., vasárnap 09:10

Hat nappal az érvénytelenül végződött április 3-i gyermekvédelmi népszavazás után derült ki, hogy több civil szervezetet is megbírságolt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), amiért érvénytelen szavazásra buzdítottak.

A NVB azért szabott ki zömmel 176 400 forintos pénzbüntetést többek között az Amnesty International Magyarország, a noÁr mi vagyunk! Nonprofit Kft., a Szivárványcsaládokért Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezetekre, mert a testület érvelése szerint az érvénytelen szavazásra buzdítás visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül. 

A bírságolási akciót nem hagyták szó nélkül a megbüntetett szervezetek, amelyek közleményükben azt állítják: a rájuk kiszabott büntetés hatalmas közösségük elhallgattatását célozza. Annak a közösségét, amelyik őket idézve, „demokratikus úton buktatta meg a kormány propaganda-népszavazását”.

Hozzátették: az NVB 16 civil szervezetre szabott ki bírságot, többek között olyanokra is, akik részt sem vettek az érvénytelen népszavazásra buzdító kampányban. Mint állítják, a kampány két főszervezője, az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság további három-három millió forintos pénzbírságot kapott.

Vasárnap több mint 1,6 millió ember fejezte ki érvénytelen szavazatával, hogy elutasítja a kormány manipulatív és félelemkeltő népszavazását, és a népszavazás érvénytelensége mutatja, hogy Magyarországon többségben vannak azok, akik nem támogatják a kormány kirekesztő politikáját, valamint homofób és transzfób kampányát

– közölték. 

Szerintük a népszavazási eredményből egyértelműen az következik, hogy vissza kell vonni az általuk putyini propagandatörvénynek nevezett gyermekvédelmi törvényt.

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója egyúttal bejelentette, hogy az NVB határozatát a Kúrián támadják meg. A jogász korábban az Indexen megjelent publicisztikájában fejtette ki érveit, hogy mi a problémája a gyermekvédelmi törvénnyel. Ettől egészen eltérő álláspontot fogalmazott meg Lovászy László, az ENSZ korábbi emberi jogi szakértője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa.

A civil szervezetek közleményét az alábbi érintettek képviselői írták alá:

Az országgyűlési választásokkal párhuzamosan tartották a kormány által kezdeményezett, négykérdéses gyermekvédelmi népszavazást is, ám a referendum nem érte el az érvényességi küszöböt. Itt mutatjuk számokkal és százalékokkal az elért végeredményt.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok