Index Vakbarát Hírportál

Elutasította az érvénytelen szavazásra buzdító Háttér Társaság kérelmét a Kúria

2022. április 13., szerda 18:35

A Kúria elutasította a Háttér Társaság jogorvoslati kérelmét, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság által kivetett hárommilliós bírság miatt nyújtottak be.

A Kúria érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Háttér Társaság felülvizsgálati kérelmét, amit a szervezet azért nyújtott be, mert a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hárommillió forintra bírságolta a gyermekvédelmi népszavazáson érvénytelen voksolásra buzdítás miatt – számolt be az MTI.

A Háttér Társaság megsértette a választási eljárási törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó előírását, amikor érvénytelen szavazásra buzdított a népszavazáson

– állapította meg az NVB, amely szerint a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra, „mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot”.

A testület emiatt az érvénytelen népszavazásra buzdítást visszaélésszerű joggyakorlásként értékelte, ezért a Háttér Társaságra hárommillió forintos pénzbírságot szabott ki. Összesen 16 szervezet kapott 176 ezer forintos bírságot, a két főszervezőt 3-3 millió forintra bírságolták.

 Ezután fordult a szervezet a Kúriához. Kérelmükben arra hivatkoztak, hogy

a népszavazási kampánytevékenység rendeltetésével egyáltalán nem ellentétes, ha az a választópolgár által jogszerűen leadható érvénytelen szavazatra buzdít.

Emiatt az érvénytelen szavazat leadására buzdító tevékenység sem volt ellentétes a népszavazási kampány rendeltetésével.

A Kúria szerdán érdemi vizsgálat nélkül elutasította a kérelmet, mert a szervezet ebben arra utalt, hogy az NVB „a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét megsértve állapította meg jogsértést”. A beadvány nem tartalmazott érdemi érvelést, és nem jelölte meg, hogy az NVB határozatát miért tekintik jogsértőnek. A Kúria döntése jogerős.

A népszavazás érvénytelen lett

Mint ismert, a gyermekvédelmi népszavazás érvénytelen lett, az összesítés alapján a választók 58 százaléka nem támogatta az indítványt. Több mint 20 százalékuk érvénytelenül szavazott, és 35 százaléknál is többen voltak, akik le sem adták a kérdőívet.

A választás utáni nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán Viktor már arról beszélt, hogy nem jogi, hanem „politikai kötelezettségnek” tekinti a mintegy 3,6 millió, a kérdésekre nemmel szavazó választópolgár akaratának teljesítését.

A Háttér Társaság felmérése szerint az LMBTQI-fiatalok 82 százaléka élt meg fizikai vagy lelki bántalmazást csak az előző évben szexuális irányultságuk miatt, ezért is tartották fontosnak a népszavazás bojkottálását.

Márciusban tíznapos országos kampányra indultak 14 civil jogvédő csoporttal összefogva. A másik főszervező az Amnesty International Magyarország volt. Összesen 400 önkéntessel járták az országot, húsz városba látogattak el, utcafórumokat tartottak, helyi televíziókban beszéltek, a főtereken standoltak. Emellett négy videót és 11 fotósorozatot mutattak be LMBTQI-s főszereplőkkel, ezek a tartalmak milliós nézettséget generáltak.

Magyar Hang megkérdezte a Háttér Társaságtól, hogy befizetik-e a bírságot.

Az összesen közel 9 millió forintos bírság annak a hatalmas közösségnek az elhallgattatását célozza, amely – élve a szabad véleménynyilvánítás jogával – demokratikus úton buktatta meg a kormány propaganda-népszavazását

– válaszolták.

Rovatok