Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan kezdődnek az érettségik, idén újra lesz szóbeli

2022. április 13., szerda 16:45

Alig három hét van hátra az érettségi kezdetéig. A járvány alakulása lehetővé teszi, hogy két év szünet után idén újra legyenek szóbelik.

A 2022-es érettségi időszak május 2-tól június 24-ig tart. Idén újra lesznek szóbeli vizsgák, amelyek a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben elmaradtak – mondta az InfoRádiónak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Hozzátette:

A szóbelik a korábban megszokott módon fognak zajlani: június elején kezdődnek a vizsgaközpontokban az emelt szintű szóbeli vizsgák, ezt követik június 13-i kezdettel a középszintű szóbelik.

Van, ahol így könnyebb

A szóbeli vizsgákhoz tételeket kell megtanulniuk a diákoknak, de az NPK elnökének tapasztalata szerint ez általában javítani szokott az eredményükön.

Az idegen nyelveknél a szóbeli vizsgák jobban szoktak sikerülni, ezért ez könnyebbséget fog jelenteni a tanulóknak. A pedagógus szerint biológiából, kémiából és történelemből is jobb eredményt produkálnak az érettségizők a szóbeli vizsgákon.

Nem lesznek óvintézkedések

Egyelőre nem terveznek járványügyi óvintézkedéseket az idei érettségi vizsgákra, mert a jelenlegi jogszabályok szerint erre most nincs szükség.

Az oktatási hivatal azért továbbra is javasolja kézfertőtlenítők kihelyezését és védőtávolság tartását, a szóbeliknél pedig a nyilvánosság kizárását.

Rovatok