Index Vakbarát Hírportál

A Mi Hazánk eltörölné a mentelmi jogot és megszüntetné a veszélyhelyzetet

2022. május 3., kedd 08:03

A 2022 és 2026 közötti parlamenti ciklus első törvényjavaslatait a Mi Hazánk Mozgalom politikusai nyújtották be.

Az április 3-i választások után hétfőn megalakult az új Országgyűlés, amelynek tagja a hat képviselőt számláló Mi Hazánk frakciója is. A parlament honlapján pedig rögtön felfedezhetünk két, tőlük érkező törvényjavaslatot.

Novák Előd az Alaptörvény módosításával megszüntetné a képviselők mentelmi jogát. A politikus a javaslat indoklásában többek között így fogalmaz:

Az Országgyűlésnek egyrészt a társadalom számára példamutató joglemondással helyre kell állítania a képviselői tisztségbe vetett közbizalmat, másrészt vissza kell szorítani a mentelmi joggal történő visszaélés lehetőségét, különösen a korrupcióval összefüggésben.

A veszélyhelyzet megszüntetésére vonatkozó javaslatot a Mi Hazánk frakció valamennyi tagja aláírta.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 21-i Kormányinfón beszélt arról, hogy a járványügyi veszélyhelyzet május 31-én véget ér.

A kormány viszont az Alaptörvény módosítását kezdeményezi, hogy háború esetén is biztosított legyen a kabinet cselekvőképessége. A veszélyhelyzet tényállását a humanitárius katasztrófa, valamint a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével egészítenék ki.

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)

Rovatok