Index Vakbarát Hírportál

Nők a politikában: visszatérők és új arcok a parlamentben

2022. május 4., szerda 14:50

Az újonnan megalakult Országgyűlésnek több női képviselője van, mint amennyivel az előző ciklus zárult. A nagy visszatérők mellett új arcok is mandátumot szereztek. A legtöbb női képviselője a Fidesznek van, noha a számuk elenyésző a teljes kormánypárti frakcióhoz képest. Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció frakciójában ül a legtöbb nő.

A 2018–2022-es parlamenti ciklus 25 női képviselővel zárult: a Fidesznek tizenegy, a KNDP-nek egy, a DK-nak kettő, az MSZP-nek három, az LMP-nek három, a Párbeszédnek egy, a Jobbiknak egy női képviselője volt, hárman függetlenként zárták a ciklust, mind a hárman pártfrakcióban kezdték a parlamenti munkát 2018-ban: Dúró Dóra és Varga-Damm Andrea a Jobbikban, Szél Bernadett az LMP-ben.

A 2022-ben végződő ciklus képviselőnői

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Bartos Mónika (Fidesz), Bősz Anett (DK), Csöbör Katalin (Fidesz), Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz), Demeter Márta (LMP), Dunai Mónika (Fidesz), Dúró Dóra (független), Gurmai Zita (MSZP), Hohn Krisztina (LMP), Juhász Hajnalka (KDNP), Kállai Mária (Fidesz), Koncz Zsófia (Fidesz), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Mátrai Márta (Fidesz), Novák Katalin (Fidesz), Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik), Schmuck Erzsébet (LMP), Selmeczi Gabriella (Fidesz), Szabó Tímea (Párbeszéd), Szabó Tünde (Fidesz), Szél Bernadett (független), Vadai Ágnes (DK), Varga-Damm Andrea (független), Vitályos Eszter Zsuzsanna (Fidesz).

Az új parlamenti ciklusban – a jelen állás szerint – a 199 fős Országgyűlésben 28 női képviselő van (14,07 százalék, az előző ciklusban 12,56 százalék volt az arány), ez csak hárommal több, mint amennyivel az előző ciklus zárult.

A Fidesz–KDNP pártszövetség az április 3-i országgyűlési választáson ismét kétharmados győzelmet aratott: 135 képviselői helyett szerzett. A Fidesznek és a KDNP-nek – ahogy az előző ciklusokban is – önálló képviselőcsoportja alakult.

Százalékosan a nők aránya az egyes parlamenti frakciókban:

A kezdő tizenegy

Az új parlament 28 képviselőnőjéből 17-en az előző ciklusban is mandátummal rendelkeztek, 11 képviselőnő azonban nem: köztük vannak teljesen új, eddig ismeretlen vagy kevésbé ismert arcok, és olyanok is, akik már jól ismertek a politika frontvonalából.

Az ellenzéki összefogáson belüli megállapodásnak köszönhetően az LMP-s Bakos Bernadett kapta meg Dobrev Klára képviselői helyét, aki a közös ellenzéki lista második helyéről szerzett mandátumot, de marad a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője. Az LMP Bakos Bernadett-tel tudott önálló parlamenti frakciót alakítani.

Bakos Bernadett a 2019-es önkormányzati választáson az LMP színeiben indult, de csak azután lett képviselő a kőbányai önkormányzatban, hogy párttársa, Tóth Balázs önkormányzati képviselő tragikus hirtelenséggel elhunyt 2020 novemberében. Az LMP Bakos Bernadett-tel (aki a párt budapesti elnökségének tagja) pótolta elhunyt képviselőjét.

A DK-s Gy. Németh Erzsébet a közös ellenzéki lista 14. helyéről szerzett mandátumot. A főpolgármester-helyettesi posztot hagyta ott a parlamenti székért. Nem lesz számára idegen a képviselői munka, MSZP-s színekben 2002-ben és 2006-ban is bejutott listáról a parlamentbe. Sok évig volt tagja a Fővárosi Közgyűlésnek is, 1993-tól az MSZP-ben politizált, majd 2011-ben Gyurcsány Ferenccel tartott az akkor alakuló Demokratikus Koalícióba.

Nemrégiben a Népszava megkérdezte tőle, hogy mi a titka, hiszen mindenféle választáson – parlamenti, polgármesteri, főpolgármesteri, ellenzéki előválasztás – indult már, de egyiken sem sikerült győznie, mégis „töretlenül ível felfelé a politikai karrierje”. Gy. Németh Erzsébet szerint „tisztességesen kell élni és dolgozni, hogy érdemes legyen egy-egy listára felkerülni”.

A DK-s Hegedüs Andrea is az MSZP-ben kezdte, 1998 és 2010 között volt tag, 2020-ban lépett be a Demokratikus Koalícióba.

Tanárként, iskolaigazgató-helyettesként harminc éve a katedrán állok. Egyéni önkormányzati képviselőnek 2002-ben, 2006-ban és 2019-ben kaptam bizalmat a választóktól. Jelenleg a tanári és képviselői munkám mellett frakcióvezető-helyettesként, humánpolitikai tanácsnokként dolgozom szülővárosomban, Miskolcon

– olvasható a DK oldalán elérhető önéletrajzában.

Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke a Fidesz–KDNP listájának 16. helyéről szerzett parlamenti mandátumot, a Fidesz frakciójában fog ülni az új ciklusban. 2019 novemberétől a Fidelitas elnöke, 2021 novemberében további két évre újraválasztották. Idén március közepén az Index interjút készített vele, Illés Boglárka akkor azt mondta: hatalmas megtiszteltetés és egyben komoly feladat a számára, hogy a Fidesz–KDNP listáján előkelő helyett kapott.

Fontosnak tartom, hogy egy politikai kérdések iránt érdeklődő fiatal minél hamarabb be tudjon kapcsolódni a közéletbe. (…) Én úgy látom, az lenne a legjobb, ha minél több fiatal tudná egyre hamarabb meghozni azt a vágya szerinti döntést, hogy családot alapítson és gyermekeket vállaljon

– fogalmazott az Indexnek.

A DK-s Kálmán Olga a közös ellenzéki lista 24. helyéről szerzett mandátumot. Többéves szerkesztői, műsorvezetői munka, egyenes beszéd után lépett a politika porondjára Gyurcsány Ferenc pártját választva: 2019 novemberétől DK-tag, 2020 márciusától a párt elnökségi tagja. A 2019-es ellenzéki budapesti főpolgármesteri előválasztáson elindította a DK, végül azonban Karácsony Gergely nyert, akit nem sokkal később főpolgármesternek is megválasztottak a budapestiek.

Kálmán Olga a tavaly őszi ellenzéki előválasztáson is elindult Budapest 4-es számú választókerületében, de ismét kikapott, ezúttal Tordai Bence verte meg. A párbeszédes politikus az április 3-i parlamenti választáson legyőzte kormánypárti ellenfelét is. Kálmán Olga a parlamentbe kerüléséig Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes főtanácsadója volt.

A momentumos Orosz Anna Budapest 2-es számú egyéni választókerületében nyert mandátumot, eddig önkormányzati képviselő és alpolgármester volt Újbudán. Már párttá alakulása előtt aktivistája volt a Momentumnak, a pártnak volt elnökségi tagja, egy rövid kitérő után (2018 novemberében a Political Capital elemzője és kommunikációs munkatársa lett) 2020 júniusában ismét bekerült a párt elnökségébe. Fekete-Győr András tavaly októberi lemondását követően a Momentum ügyvezető elnöki feladatait látta el, megmérettette magát a párt tisztújításán is, de alulmaradt Donáth Annával szemben.

A momentumos Sebők Éva a közös ellenzéki lista 33. helyéről szerzett mandátumot. A Momentumba 2017-ben lépett be, a 2018-as parlamenti választáson Békés megye 4-es számú egyéni választókerületében indult. A Momentum egyetlen egyéni mandátumot sem szerzett a négy évvel ezelőtti választáson, és a parlamenti küszöböt sem lépte át. Sebők Éva rajta volt a párt európai parlamenti listáján is, 2019-ben Orosházán önkormányzati képviselői mandátumot szerzett, a párt megyei listájának vezetőjeként bekerült a megyei közgyűlésbe.

2021-ben indult az ellenzéki előválasztáson Békés megye 4-es számú egyéni választókerületében. Összegyűjtötte a szükséges támogatói ajánlásokat, de a Momentum visszaléptette az MSZP–Párbeszéd jelöltjének javára. Utóbbi még így sem tudott nyerni, a jobbikos Szabó Ervin lett a közös ellenzéki jelölt. Ő a parlamenti választáson vérzett el a Fidesz–KDNP színeiben induló Erdős Norbert ellen.

A párbeszédes Szabó Rebeka a közös ellenzéki listán ötvenhetedikként szerepelt, nem befutó helyen. Pest megye 10-es számú egyéni választókerületében indult, de nem tudott nyerni Pogácsás Tibor (Fidesz–KDNP) ellen. A parlamentben mégis ott lesz képviselőként, ugyanis az ellenzéki listán harmadik helyen szereplő Karácsony Gergely marad főpolgármester, az ő mandátumát kapta meg Szabó Rebeka. A 2021-es ellenzéki előválasztáson nem indult, a kommentjei után botrányba keveredő Gér Mihály helyett állították rajtvonalhoz. Szabó Rebeka alapítója az LMP-nek, 2010-től volt már országgyűlési képviselő, 2013-től ült át az újonnan alakuló Párbeszéd Magyarországba, 2014-től alpolgármester volt Zuglóban.

Varga Judit képviselőként kezdő az Országgyűlésben, de igazságügyi miniszterként a kormányoldal egyik legismertebb és legnépszerűbb arcává vált. A Fidesz–KDNP listájának 30. helyéről jutott a parlamentbe. A magyar politika amazonjai, akik a parlamentbe készülnek című cikkünkben már bővebben írtunk róla a választás előtt. Még nem lehet tudni, hogy igazságügyi miniszterként folytatja-e a következő kormányban (amely május második felében alakulhat), vagy új kihívások várnak rá.

A Jobbik frakciójának két olyan képviselőnő is tagja, akikről nem sokat tudni, politikai előéletük láthatatlan a nyilvánosság számára. Szabó Hajnalka a közös ellenzéki lista 35. helyéről került a parlamentbe. Végh Noémi a harminckilencedikként szerepelt a listán, nem bejutó helyen, ugyanakkor egy ellenzéki megállapodásnak köszönhetően ő kapta meg a listavezető Márki-Zay Péter mandátumát.

(Borítókép: Az Országgyűlés alakuló ülése 2022. május 2-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok