Index Vakbarát Hírportál

Szorosabb együttműködést szeretne Ukrajna budapesti nagykövetsége

2022. május 4., szerda 07:52

Hivatalos jegyzékben jelezte a magyar kormánynak Ukrajna budapesti nagykövetsége, hogy különmegbízottat, folyamatos kapcsolattartást, szorosabb együttműködést szeretne.

A Népszavával a budapesti ukrán nagykövetség közölte, hogy a magyar kormány által kinevezett különmegbízott folyamatosan tarthatná a kapcsolatot Ljubov Nepop nagykövettel a menekültek ügyeinek kezelése, jogaik biztosítása érdekében. A nagykövetség állítása szerint a kezdeményezésükre nem érkezett válasz. A Népszava szintén azt írja, hogy ezzel kapcsolatban nem reagált nekik a külügyminisztérium.

Azt azonban a nagykövetség elismerte a lapnak, hogy különmegbízott híján is tartják a kapcsolatot a Külgazdasági és Külügymisztérium (KKM) azon diplomatáival, akikkel az ukrán–magyar viszony különböző területein korábban együttműködtek. „Ezenkívül bizonyos kérdésekben a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs titkárságával, a Belügyminisztérium illetékes szerveivel és a rendőrséggel működnek még együtt” – tette hozzá a nagykövetség a Népszava érdeklődésére.

A lap szerint Ukrajna budapesti nagykövetsége többek között azt is nehezményezi, hogy nem kapnak rendszeres adatokat a menekültek számáról sem.

A Kormányinfókon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rendszeresen válaszol az Ukrajnából menekülteket érintő kérdésekre. Az április 28-i Kormányinfón elmondta: addig összesen 646 ezer menekült érkezett Ukrajnából, illetve 18 ezren kértek menedékes kérelmet.

Az április 21-i Kormányinfón a miniszter arról számolt be: az ukrajnai háborúval kapcsolatban rossz előrejelzések és rossz forgatókönyvek is vannak, nehéz megbecsülni, hogy mennyi menekült jöhet még. A becslések szerint 100 ezer vagy annál több kárpátaljai magyar érkezhet még menekültként, ukrán menekültek közül néhány 10 ezren vannak még Magyarországon.

Azt is mondta: ha a háború elhúzódik, akkor jöhetnek még 10 és 100 ezrek, hosszabb távon annyian maradnak Magyarországon, amennyien munkát tudnak majd találni, jelenleg néhány 10 ezer szabad munkahely van.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány egyaránt humanitárius segítséget biztosít a magyar és az ukrán menekülteknek, illetve humanitárius szállítmányokat küld egész Ukrajna területére.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig arról beszélt, hogy az ukrajnai menekültek megsegítésére addig 40 milliárdot költött a kormány.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán jelentette be hétfőn, hogy visszahelyezik a magyar nagykövetséget Kijevbe.

A tárcavezető azt is elmondta: észszerű az ottani működés, hiszen így tudják a kapcsolatot tartani az ukrán kormányzati szervekkel.

Rovatok