Index Vakbarát Hírportál

Oroszországról és Ukrajnáról is egyformán rossz véleménnyel vagyunk

2022. május 9., hétfő 08:57

Egy kutatás szerint az elmúlt években még bizalmatlanabbá váltak a magyarok a nemzetközi környezettel szemben. Érdekes ugyanakkor, hogy Oroszország megítélése még annak ellenére is azonos Ukrajna megítélésével, hogy február 24-én Putyin indította el a háborút.

Nagyban befolyásolja Oroszország, illetve Ukrajna és a háborús konfliktus felelőseinek megítélését a politikai pártpreferencia Magyarországon – ez derült ki abból a kutatásból, melyet a 444 megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet készített április 26. és április 30. között.

Általánosságban elmondható, hogy a magyarok az elmúlt években még bizalmatlanabbak lettek a nemzetközi környezettel szemben. 2018-hoz képest például 10 pontot esett vissza az Egyesült Államok megítélése, melynek hátterében Donald Trump leváltása állhat.

Nem meglepő módon az oroszokban is kevésbé bízunk, érdekes ugyanakkor, hogy a megítélésük még a háború kirobbantása ellenére is csak 1 ponttal marad el attól a pontszámtól, amit Ukrajna kapott, előbbit 32, utóbbit 33 pontra értékelték a magyarok. 

A részletes adatokból azonban kiderül, hogy politikai pártpreferencia mindkét esetben meghatározó: a fideszesek 43, míg az ellenzéki érzelmű magyarok csak 15 ponttal jutalmazták Oroszországot. Ezzel szemben Ukrajna esetében éppen fordított arányokat láthatunk, a kormánypárti szavazók 24, az ellenzékiek pedig 48 pontra értékelték szomszédunkat.

(Borítókép: Orosz csapatok tankjai haladnak el Mariupol közelében Ukrajnában 2022. április 17-én. Fotó:  REUTERS/Alexander Ermochenko)

Rovatok