Index Vakbarát Hírportál

Aranysakál-támadás ért három juhot Sopron és Kapuvár határában

2022. május 11., szerda 21:55

Nagylozson, Sopron és Kapuvár határában aranysakálok megtámadtak három juhot egy helyi lakos kertjében, akitől megtudtuk, hogy az eset belterületen, saját kertjének elkerített részén történt. Nem ez az első alkalom, hogy a környéken haszon-, illetve hobbiállatra támadtak a sakálok.

Sakáltámadásra utaló nyomokat talált egy helybeli lakos ezer négyzetméteres kertjének akácfákkal beültetett részén, ahol azért tartotta a juhokat, hogy rendben tartsák az erdőt. A három juh beszorulhatott az elkerített részre, és közülük a két megtermett juhot elharapott torokkal találta meg a tulajdonosa, a harmadik, kisebb termetű állatnak pedig csak a maradványait lelte. 

A támadás idején esős volt az idő, így látványos nyomokat hagytak a támadó állatok. Ez a rengeteg nyom a sárban a tulajdonos, Rákóczi Roland szerint arra utal, hogy egy aranysakálfalka rohanta meg a békésen legelésző juhokat.

Az Index megkeresésére elmondta: biztos, hogy nem kóbor kutya lépett be a kertjébe, mert állítása szerint nincsenek kóbor kutyák a környéken, a kutyatartók pedig jól elzártan tartják az állataikat.

Rákóczi Roland felhívta a helyi vadásztársaságot, akinek az elnökétől úgy tudja, hogy nem egyedi esetet tapasztalt, több bejelentés is érkezett elejtett állatokról. Hasonló rajtaütés februárban történt, amikor széttépett macska és őz tetemét fedezték fel.

A 100-150 ezer forintos kár, amelyet a három juh halála jelent az állattartó számára, nem visszatérítendő a vadásztársaság szerint, mivel a támadás belterületen történt. Azt tanácsolják ugyanakkor, hogy az állattartók tegyenek ki csapdákat védekezésképpen a sakálok ellen.

Állatjóléti támogatás

Az Agrárminisztérium (AM) éppen szerdán közölte, hogy május 16-ától egészen egy hónapon át benyújthatók a pályázati támogatási kérelmek az 5 milliárd forintos keretösszegű kiskérődző állatjóléti támogatásra. A minimálisan támogatható állatlétszám két állategység, azaz 14 állat.

Rovatok