Index Vakbarát Hírportál

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarországon nincs sorkötelezettség, és ez így is marad

2022. május 18., szerda 16:42

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmiminiszter-jelölt szerdai parlamenti meghallgatásán elmondta: minisztersége egyik legfontosabb feladata a tartalékos haderő átalakítása lesz.

Az ország fegyveres védelme kicsi gyermekkora óta az élete része, hiszen katonacsaládból származik, ahol négy tábornok is volt, és még a mohácsi vész idejéről is tud neves felmenőket említeni – mondta el Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmiminiszter-jelölt a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai meghallgatásán, amelyről a hvg.hu tudósított.

A volt londoni nagykövet, aki korábban a Századvéget is vezette, meghallgatásán hangsúlyozta: a következő évtizedben a biztonsági kihívások az életünk szerves részét fogják képezni. Sőt, szerinte a honvédelem lesz az egyik legfontosabb terület a következő években.

Éppen ezért meggyőződése, hogy erős, magabiztos, harcképes magyar hadsereget kell felépíteni, ezért határozott célja a haderőfejlesztési program folytatása. Ez jelenti a katonáink létszámának bővítését, (nőkkel és férfiakkal egyaránt), a felszerelés színvonalasabbá tételét, illetve a honvédségen belüli karrierlehetőségek biztosítását – mondta. 

Képviselőtársai kérdéseire válaszolva többek között elmondta, minisztersége egyik legfontosabb feladata a tartalékos haderő átalakítása lesz. Például ha valaki nem szeretne egész életében hivatásos katona lenni, vagy akár tanulóévei alatt kapna tartalékos kiképzést, neki erre is legyen lehetősége.

A miniszterjelölt ettől függetlenül hangsúlyozta: Magyarországon nincs sorkötelezettség, és ez így is marad.

A parlamenti meghallgatáson arról is beszélt, szerinte jelentős katonai beszerzések történtek az utóbbi időben, többek között a csapásmérő eszközök területén. Ő úgy tudja, hogy a NATO megkövetelte GDP-arányos védelmi költések kétszázalékos finanszírozásának közelében járunk.

Saját üzleteiről elmondta, korábban is a nemzet szempontjából értékelhető vállalkozásokat folytatott. Szalay-Bobrovniczky magyar nemzeti tulajdonként említette személyes jelenlétét nemzetközi cégekben.

Nem akarunk ennek a háborúnak a részesei lenni, de tudjuk, hogy kik az agresszorok, és kik a megtámadottak. Odaállunk Ukrajna mellé

– jelentette ki a szomszédban zajló háborúval kapcsolatban a leendő honvédelmi miniszter.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket ITT találja.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2015. május 19-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok