Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Kiváló minőségű az ivóvíz Magyarországon

2022. május 20., péntek 16:50

A vezetékes ivóvíz kiváló Magyarországon, folyamatos a víz minőségének mérése, ellenőrzése – mondta az országos tiszti főorvos a vízfogyasztást népszerűsítő Happy hét kampány nyereményátadóján.

Müller Cecília elmondta: mind a szolgáltatók, mind a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendszeresen vizsgálja az ivóvizet, az évente több tízezer mintán nagyjából kilencszázezer vizsgálatot végez. Jelezte, Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen a csapból egészséges, jó minőségű víz folyik.

Az ivóvizet vizsgálják mikroműanyagokra és hormonokra is, és az eredmények szerint ezek az anyagok csak nyomokban fedezhetők fel a felszíni vizekben, az ivóvízben még nem, hiszen a parti szűrésű kutak megszűrik ezeket a szennyeződéseket.

Az emberi szervezet anyagcsere-folyamataihoz szükség van a vízre, nem lenne szabad csak a szomjúságérzetre hagyatkozni. Egy felnőtt átlagos napi vízfogyasztása 2-2,5 liter, ami természetesen több lehet hőség idején, testmozgás vagy erős fizikai munka miatt.

Az elegendő vízfogyasztásnál is fontos odafigyelni az idősekre és a gyerekekre

– hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátéve, hogy a környezetterhelés szempontjából is előnyös a vezetékes vizet választani a palackozott helyett, a cukros üdítők pedig negatívan befolyásolják a szervezet működését – írja az MTI.

A közoktatási intézményeknek szóló, ivóvízfogyasztást népszerűsítő Happy hét program elindítója, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója szerint az intézet folyamatosan figyelemmel kíséri a lakosság egészségi állapotát, szakmai ajánlásokat készít a különböző szakterületekhez. A lakosság folyadékfogyasztási szokásairól is több felmérés készült az elmúlt években.

Tizenkét éve az iskoláknak megrendezett Happy hét program és a felnőtteknek szóló Aqua challenge kampány felhívja a figyelmet a tiszta, jó minőségű ivóvíz fogyasztására.

Feigl Edit, az OGYÉI főigazgató-helyettese ismertette: évről évre több iskola jelentkezik a programra, és egyre több általános iskola biztosítja a mosdón kívüli vízivási lehetőséget a gyerekeknek.

Minden régióban javultak az ingyenes vízvételi lehetőségek az oktatási intézményekben.

Az idei Happy hetet a víz világnapjához kapcsolódóan március 21. és 25. között rendezték meg, a programhoz 884 oktatási intézmény – 5275 iskolai osztály és 1748 óvodai csoport – csatlakozott.

A kampányhoz kötődő pályázati anyagot benyújtó iskolák közül öt intézmény részesült száz-százezer forintos nyereményben, amelyből sporteszközöket, játékokat vásárolhatnak.

(Borítókép: Müller Cecília. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok