Index Vakbarát Hírportál

Sorjáznak a magyar önkéntesek Kárpátalja segítségére

2022. május 20., péntek 15:59

Tizenkétezren csatlakoztak idén a Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretethíd nevű önkéntesprogramjához, amelyben Kárpát-medence-szerte több száz templom, játszótér és közpark szépül meg a hétvégén.

A Magyar Református Szeretetszolgálat szerint több önkéntescsoport az orosz–ukrán háború elől menekülőket segíti szendvicsekkel vagy gyermekprogramokkal.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta: a program idei jelmondata a Szeretethíd Kárpátaljáért, a jelentkezőket pedig arra biztatták, hogy segítsenek önkéntesként a háború elől menekülőknek.

A Szeretethíd második napján Debrecenben kárpátaljai családoknak szerveznek egész napos programot.

Szeretethíd Kárpátaljáért

A háború kirobbanása óta több mint négyezren jelentkeztek önkéntesnek a szervezethez, sokan a segítőpontokon az ellátásban segítenek, míg mások tolmácsolást vagy szálláshelyet ajánlottak fel.

A Szeretethíd – Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok a szeretetszolgálat egyik legnagyszabásúbb programja, amely 2009-es indulása óta már több tízezer embert szólított meg önkéntes tevékenység végzésére Magyarországon és a környező országok magyarok lakta településein.

A legtöbb csoport ilyenkor környezetét igyekszik szebbé tenni, így több tucat játszótér, közpark, templomudvar és temetőkert is megszépült a programnak köszönhetően. Másik jellemző segítő tevékenység az idősek, betegek vagy fogyatékosággal élők felé fordulás: zenés-verses műsorokkal vagy saját készítésű süteményekkel is megörvendeztették már az önkéntesek az évek alatt a környezetükben élőket.

Az orosz–ukrán konfliktus pénteki percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.

Rovatok