Index Vakbarát Hírportál

Kedden leteszik a miniszterek az esküt, megalakul az ötödik Orbán-kormány

2022. május 24., kedd 05:55

Az április 3-i választási győzelem után Orbán Viktort május 16-án újra miniszterelnökké választotta az Országgyűlés. Másnap a kormánypárti többség elfogadta az új minisztériumi struktúrát is, a tárcavezetők eskütételére a parlament keddi ülésnapján kerül sor.

Áder János köztársasági elnök április 29-én fogadta és bízta meg a kormányalakítással a Sándor-palotában Orbán Viktort, aki elmondta: az április 3-i országgyűlési választáson az emberek világos döntést hoztak arról, hogy elvárják az ország vezetőitől, védjék meg őket a háborútól, a járványoktól, az energiaválságtól és az áremelkedéstől. Azt is kiemelte: a kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat kell adni, amelyek lehetővé teszik, hogy az elért eredményeit Magyarország megőrizhesse.

A május 16-i miniszterelnöki eskütételt követően Orbán Viktor az új kormányával kapcsolatban kijelentette: a miniszterelnöki munka szépsége abban áll, hogy minden fontosabb döntésért, tartozzon az bármelyik miniszterhez is, végső soron a miniszterelnök a felelős.

Ez nagy teher; van, akit bele is nyom a földbe, és van, akit föllelkesít. Én azt tartom a miniszterelnök elsőrendű felelősségének, hogy valamely módon megértse, előre elgondolja, hogy milyen idők várnak ránk, és felkészítse erre a magyarokat. A jövő megértése, mint feladat, megtanítja az emberrel, hogy egyedül sohasem lehetsz elég okos. A sikeres kormányzáshoz a minisztereken túl szakértők, tanácsadók és szellemi emberek tucatjaira van szükség. Szerencsére Magyarország sohasem volt híján kiváló koponyáknak, én is számítok rájuk a munkám során

– fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a veszélyek korába léptünk, majd beszédében részletesen is kitért rá, hogy milyen kihívások állnak az új kormány előtt.

„A háború és a válaszként adott európai szankciós politika energiaválságot idézett elő. Az energiaválság és az amerikai kamatemelések együtt elhozták a magas infláció korszakát. Mindez együtt el fogja hozni a recesszió, a gazdasági visszaesés időszakát, amikor a gazdasági teljesítmény csökkenése, stagnálása és csekély emelkedésének évei váltogatják majd egymást Európában. Kiújulhatnak fenyegető járványok. A gazdasági visszaesés mélyülhet. A gazdag országok felé tektonikus erővel felerősödik a migráció. Mindennek tetejébe egy elhúzódó és világméretű kiterjedéssel fenyegető, valóságos háború zajlik a keleti szomszédunk földjén. Egy háborús évtized képe bontakozik ki a szemünk előtt” – fejtette ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak ezekre a kihívásokra kell felkészülnie. „Ebben a zűrzavarban kell kijelölnünk az irányt, és megalkotnunk a saját politikánkat” – tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint az előttünk álló háborús évtized képéhez hozzátartoznak „a nyugati világ meg-megújuló öngyilkossági hullámai is”. Ilyen öngyilkossági kísérletnek látja Európa migrációhoz való hozzáállását, a „genderőrületet”, a liberális Európa programját, amely túllép a Nyugatot eddig megtartó kereszténységen és nemzetállamokon, „és semmit sem ültet a helyükre”.

Orbán Viktor következtetése, hogy egyszerre sújtanak bennünket gazdasági bajok, háborús veszélyek, „Európa belső szellemi gyengesége és Brüsszel politikai tévedései”.

Az új kormány összetétele

A május 16-i héten hallgatták meg a parlament illetékes bizottságai az új kormány miniszterjelöltjeit, május 17-én az ellenzéki kritikák kíséretében a kormánypárti parlamenti többség elfogadta az új minisztériumi struktúrát.

Az új kormány minisztériumai: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Építési és Beruházási Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség, Pénzügyminisztérium, Technológiai és Ipari Minisztérium.

Az ötödik Orbán-kormány miniszterei:

Az Országgyűlés bizottságaiban zajlott meghallgatásokon több tárcavezető is bemutatta leendő államtitkárait.

Lázár János korábbi államtitkára, Csepreghy Nándor lesz az építési és beruházási miniszterhelyettes, Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője a közigazgatási államtitkár, a beruházásokért Nagy Bálint keszthelyi fideszes országgyűlési képviselő, míg az építészet ügyéért Lánszki Regő építész felel majd.

Gulyás Gergely helyettese, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Fürjes Balázs – az előző ciklusban Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár – lesz. A közigazgatási államtitkárságot továbbra is Janó Márk Ádám látja el, György István marad a területi közigazgatásért felelős államtitkár, és Gulyás Gergely ezután is számít civil ügyekben Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár munkájára.

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Rétvári Bence, a köznevelési államtitkára Maruzsa Zoltán lesz. Az egészségügyért felelős pozíció várományosa Takács Péter, aki eddig az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) Alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyetteseként dolgozott, tíz évig volt a Magyar Orvosi Kamara országos elnökségének tagja is.

A Varga Mihály irányítása alatt álló Pénzügyminisztériumban az államháztartásért továbbra is Banai Péter Benő, az adópolitikáért pedig Izer Norbert felel majd államtitkárként.

Navracsics Tibor portfóliója a területfejlesztés és az uniós források felhasználása, de önálló tárca híján szervezetileg a Miniszterelnökséghez tartoznak. A miniszter munkáját három államtitkár segíti: az uniós forrásokkal Ágostházy Szabolcs, a parlamenti államtitkári feladatokkal Latorcai Csaba, a területfejlesztéssel Mayer Gábor foglalkozik.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az új honvédelmi miniszter parlamenti államtitkárának Vargha Tamást, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkárát kérte fel, aki korábban már betöltötte a HM parlamenti államtitkári posztját.

Palkovics Lászlónál (Technológiai és Ipari Minisztérium) a tárcán belül Koncz Zsófia parlamenti államtitkár lesz, Vitézy Dávid a közlekedésért, Steiner Attila az energetikáért és a klímaügyekért, Kutnyánszky Zsolt az iparpolitikáért, foglalkoztatásért, digitalizációért, Raisz Anikó a környezetvédelemért felel államtitkárként. A közigazgatási államtitkár Gazsó Balázs lesz.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium vezetője bizottsági meghallgatásain annyit árult el, hogy Süli János, aki az előző ciklusban a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter volt, a külügyi tárca államtitkáraként dolgozik tovább a projekten.

Varga Judit marad igazságügyi miniszter, ahogy marad a minisztérium parlamenti államtitkára a Völner Pál helyére érkezett Répássy Róbert. A közigazgatási államtitkár Salgó László Péter lesz, Bóka János viszi az európai ügyeket, aki eddig a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára volt.

A kormányzati szerepet először ellátó Nagy Márton kapta a gazdaságfejlesztési területet, helyettese és egyben egyik államtitkára Fónagy János lesz, másik két államtitkára Lóga Máté és Túri Anikó.

Csák János, a leendő kultúráért és innovációért felelős miniszter a meghallgatásán egyedül Hoppál Péterről beszélt, aki kulturális államtitkár lehet, de mögötte ült a teremben György László, Hankó Balázs, Pölöskei Gáborné és Vitályos Eszter is.

Nagy István agrárminiszter egyik államtitkárjelöltje az a Farkas Sándor, aki eddig parlamenti államtitkár és miniszterhelyettes volt a tárcánál.

Rogán Antal miniszteri meghallgatásán ismertette, hogy bővítenék a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok által ellátott feladatok körét, jelentősen bővül majd a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ feladatköre, és kialakítanak egy nemzeti információs központot is. A munkát Papp Károly, a Belügyminisztérium korábbi államtitkára fogja irányítani.

Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn aláírta és elrendelte a kihirdetését a minisztériumok felsorolásáról szóló törvénynek. Legkorábban kedden, 16 órától kerülhet sor az új kormány minisztereinek eskütételére, ezt megelőzően a parlamenti napirend alapján a miniszterelnök is felszólal és bemutatja minisztereit.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a kormányalakításról folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok