Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Felgyorsítjuk a paksi bővítést

2022. május 27., péntek 13:55

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Delhiben egy indiai–magyar üzleti fórumon vett részt. Közölte, hogy Magyarország felgyorsítja a paksi atomerőmű bővítését és a napenergia-beruházásokat is, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-előállítás 90 százaléka már karbonsemleges legyen.

Annak érdekében, hogy Magyarország fel tudja gyorsítani a napenergia-beruházásokat, csatlakozott az indiai, francia alapítású Nemzetközi Napenergia Szövetséghez, amelynek célja, hogy a tagországaiban hozzájáruljon a napenergia felhasználását elősegítő technológiák és beruházások végrehajtásához – mondta Szijjártó Péter Delhiben.

A miniszter szerint indiai tárgyalópartnereivel egyetértettek abban, hogy egy nagyon komoly energiaellátási válságsorozat felé halad a világ, és az elkövetkezendő időszakban azok az országok tudhatják majd magukat biztonságban, amelyek az általuk használt energiának legalább egy jelentős részét maguk állítják elő.

Ezért, ahogy Indiában is komoly hangsúlyt fektetnek a nukleáris energiára, úgy mi, Magyarországon is felgyorsítjuk a paksi atomerőmű építését, hogy az 2030-ra már kereskedelmi üzembe állhasson, és felgyorsítjuk a napenergia-beruházásainkat is annak érdekében, hogy a nukleáris és a napenergia együtt kiadja azt a helyzetet, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-előállítás 90 százaléka már karbonsemleges legyen.

Magyar sikerek az indiai piacon

India rendelkezik a világ hatodik legnagyobb gazdaságával, és elképesztő gazdasági növekedést tudott felmutatni az elmúlt években. A külügyminiszter szerint a magyar gazdaság is profitált ebből a gyors indiai növekedésből, hiszen számos nagy indiai vállalatcsoport hajtott végre komoly beruházást Magyarországon; több ezer embert alkalmaznak már, és a magyar vállalatok is egyre nagyobb sikereket érnek el az indiai piacon.

Hozzátette, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom hatalmas rekordot döntött meg azzal, hogy a történelem során először közelítette meg az 1 milliárd dollárt, egy 26 százalékos növekedést követően – írja az MTI.

Rovatok