Index Vakbarát Hírportál

Menczer Tamás: Megdöbbentő az ukrán nyilatkozat, de segítünk a bajban

2022. május 29., vasárnap 16:54

Magyarország nem fogad el olyan javaslatot, amely a magyar energiabiztonságot veszélyezteti – közölte Menczer Tamás. Az államtitkár szerint a magyar kőolaj-finomító technológia az orosz olajra van beállítva, így a technika átállításához 500-550 millió eurós beruházást kellene végrehajtani.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, különösen megdöbbentő az ukrán energetikai miniszter tanácsadójának nyilatkozata, amelyben arról beszélt, hogy nagyon helyes lenne, ha történne valami a Barátság kőolajvezetékkel, amelyen keresztül az orosz kőolaj Magyarországra érkezik.

Az államtitkár szerint Magyarország minden erejével segít a bajban lévőknek, ezért elfogadhatatlan az ukránok nyilatkozata. Már több mint 730 ezer ember érkezett ide Ukrajnából, és Magyarország számtalan felajánlást tett az ország, illetve azok megsegítésére, akik továbbra is ott vannak – tette hozzá.

Magyarország nem fogad el olyan javaslatot sem Brüsszelből, sem máshonnan, amely veszélyezteti a magyar energiabiztonságot

– jelentette ki. Menczer Tamás kiemelte: a magyar álláspont következetes, világos és változatlan, a kormány megvédi a magyar családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a rezsicsökkentést. A szomszédban dúló háború veszélyt jelent a fizikai, a gazdasági és az energiabiztonságunkra, ennek megfelelően kell döntéseket hozni.

Az államtitkár ismertette: a magyar éves kőolaj-felhasználás 65 százaléka Oroszországból érkezik. Magyarország két irányból kaphat kőolajat, vagy a Barátság, vagy az Adria vezetéken.

Ha azt várják el Magyarországtól, hogy leváljon az orosz kőolajról, annak vannak objektív feltételei

– fogalmazott. 

Mint mondta, a magyar kőolaj-finomító technológia az orosz olajra van beállítva. A technika átállításához 500-550 millió eurós beruházást kellene végrehajtani. Emellett növelni kellene az Adria vezeték kapacitását, ez 200 millió eurós beruházás.

Ha nem hajlandók ezt az összeget odaadni, akkor Magyarország javaslata az, hogy a hatodik uniós szankciós csomag a vezetékes kőolajszállításra ne vonatkozzon

– hangsúlyozta az államtitkár.

Az orosz–ukrán konfliktus vasárnapi, percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.

Rovatok