Index Vakbarát Hírportál

A Jobbik egyik képviselője etikai eljárást kezdeményez Jakab Péter ellen

2022. május 30., hétfő 20:27

Jakab Péter feljelenti a Jobbik elnökhelyettesét, Potocskáné Kőrösi Anitát, közben a párt egyik önkormányzati képviselője etikai eljárást kezdeményez a pártvezető ellen. Kocsis Máté szerint Jakab Péter „szánalmas, gyáva alak”.

„A Jobbik tagjaként etikai eljárást kezdeményezek Jakab Péter pártelnök ellen” – közölte Varga Zoltán Péter, aki Dunakesziben önkormányzati képviselő, és a Pest megyei közgyűlés tagja. A politikus Facebook-posztjában kifejtette: 18 éves kora óta tagja a pártnak, és a májusi tisztújításon először jelentkezett felső vezetői pozícióra is.

Nem lettem választmányi elnök, de ez önmagában engem egyetlen percig sem zavar, amiben hiszek, azért matrózként ugyanúgy tudok dolgozni, mint tisztként. A Jobbik jelenlegi irányában azonban nem hiszek, így hetek óta folytatok egyeztetéseket a továbbiakról. Ezen egyeztetések egyik sarokpontja, hogy meggyőződésem szerint az általam gyakorolt képviselői mandátumok a párt közösségét illetik, e kérdésben ez az alapállásom.

A mandátumaival kapcsolatban még nem hozott döntést, de az erről szóló egyeztetések sorába „robbant be a mai napon Jakab Péter bejelentése Potocskáné Kőrösi Anita tevékenységéről és arról, hogy a párt elnöke etikai eljárást kezdeményez a párt elnökhelyettesével szemben, és nyilvánosan bűncselekmény gyanúját is felveti vele kapcsolatban” – erről itt írtunk bővebben.

Varga Zoltán Péter elárulta, hogy a május 7-i tisztújításon nem Jakab Pétert támogatta, és Potocskáné Kőrösi Anitára sem szavazott. Az önkormányzati képviselő leszögezte: Jakab Péter állításait ki kell vizsgálni, „de éppen a pártelnök állt ki korábban amellett, hogy a párt belső életét, konfliktusait nem az ország nyilvánossága előtt kell folytatni”.

Az a tény ugyanakkor, hogy a párt elnöke és frakcióvezetője a viták belső megbeszélése helyett, senkivel sem egyeztetve, jogi bizonyság nélkül, nyilvánosan vádolja meg a párt második emberét, a személyektől és az állítottak esetleges valóságtartalmától függetlenül elfogadhatatlan, és tisztában vagyok vele – hisz a rendelkezések java részét az elmúlt közel húsz évben éppen én szerkesztettem –, hogy súlyosan sérti a Jobbik alapszabályát, valamint etikai és fegyelmi szabályzatát.

Varga Zoltán Péter, aki egyben a Jobbik dunakeszi elnöke is, azzal zárta posztját, hogy az alapszabályban biztosított jogával élve a mai napon etikai eljárást kezdeményez Jakab Péterrel szemben.

Kocsis Máté: Szánalmas, gyáva alak Jakab Péter

„Figyelem, végjáték a Jobbikban!” – Ezzel reagált a Jobbikon belüli konfliktusra Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője szerint Jakab Péternek inkább a zaklatási üggyel kellene foglalkoznia:

Értjük, Péter bevallja végre, hogy a pártja törvénytelenül működik, de ennek a kis Erőszak Tódornak nem az erőszakba fulladó jobbikos disznótorok törvényessége felett kellene őrködnie inkább?

A kormánypárti politikus úgy látja, Jakab Péter azért jelenti fel Potocskáné Kőrösi Anitát, mert az nem akarta tovább védeni a védhetetlent. Kocsis Máté a Jobbik vezetőjét így jellemezte: „Szánalmas, gyáva alak, és ezen a fekete bőrkabát vagy egy fejére húzott krumpliszsák sem változtat”.

(Borítókép: Jakab Péter. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok