Index Vakbarát Hírportál

Hollik István: A gazdasági atombombát elkerültük, de az Armageddont még nem

2022. június 2., csütörtök 17:52

Ha az oroszok elleni olajembargó atombomba lett volna a magyar gazdaságra nézve, akkor a gázembargó maga az Armageddon, ezért el kell kerülni, hogy bevezessék – fogalmazott Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön.

A távirati irodához eljuttatott nyilatkozatában Hollik István azt írta: a hét elején Orbán Viktor nagy küzdelmek árán visszaverte a brüsszeli olajembargós javaslatokat. A rezsicsökkentésért folytatott küzdelem azonban nem ért véget, hiszen a hazai és nemzetközi színtéren egyre többen vannak azok, akik most az olajembargó után gázembargót követelnek. Erről nyilatkozott az ukrán elnök, Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet, és a hazai baloldalon is volt, aki ugyanezt követelte – idézte fel Hollik István.

A politikus hangsúlyozta, hogy a gázáraknál még drasztikusabb a helyzet, mint az olajnál. A magyar lakossági árakhoz képest Amszterdamban tizenötször annyit kell fizetni érte, míg Bécsben tizenkétszeresét, Stockholmban és Londonban a tizenegyszeresét, de Berlinben is majdnem a tízszeresét fizetik a lakosok. Hozzátette: 

Ezek alapján teljesen világos, hogy ha elzárnák a gázcsapokat, drasztikusan emelkednének a gázárak, és teljesen leállna a gazdaság.

„Nem fogjuk engedni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát, ezért ahogy az olajembargóra, úgy minden gázembargós javaslatra is határozottan nemmel fogunk válaszolni” – szögezte le Hollik István.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden még úgy fogalmazott: ha az olajembargó a gazdasági atombomba volt, akkor a gázembargó a hidrogénbombának feleltethető meg ebben a kontextusban. 

Az ukrajnai háború csütörtöki eseményeit ebben a cikkünkben közvetítjük.

(Borítókép: Hollik István 2021. május 19-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok