Index Vakbarát Hírportál

Katonai tiszteletadással fogadták Berlinben Novák Katalint

2022. június 2., csütörtök 16:42

Kétnapos látogatásra érkezett Magyarország köztársasági elnöke csütörtökön Németországba. Utazása során számos találkozó és program vár Novák Katalinra, aki a német államfővel és a Bundestag elnökével is megbeszélést folytat majd.

Kétnapos munkalátogatásra érkezett Novák Katalin Berlinbe, ahol a reptéren katonai tiszteletadással köszöntötték Magyarország köztársasági elnökét. 

Az államfő csütörtök délután érkezett meg a Német Szövetségi Köztársaság fővárosába, ahol számos hivatalos programon és megbeszélésen vesz majd részt.

Az előzetes tervek szerint Novák Katalin ellátogat a Nyugat- és Kelet-Berlint elválasztó határfal egyik átkelőjének helyén létrehozott emlékmúzeumba, a Könnyek Palotájába (Tränenpalast).

Pénteken a magyar államfő a Bellevue-palotában, a német szövetségi elnök rezidenciáján találkozik kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel. Ezután a Bundestagba is ellátogat Novák Katalin, ahol Bärbel Bas házelnök fogadja bilaterális találkozón. 

A köztársasági elnök programja ezután Magyarország berlini nagykövetségén folytatódik, ahol kitüntetést ad át Wolfgang Schäuble CDU-s politikusnak, aki korábban a Bundestag elnöke, valamint német belügyminiszter is volt, és két cikluson keresztül a pénzügyi tárcát is vezette.

Novák Katalinnak a mostani németországi látogatása a harmadik hivatalos külföldi útja május 14-én történt beiktatása óta. Elsőként Lengyelországba, majd nem sokkal később Erdélybe utazott az államfő.

(Borítókép: Novák Katalin 2022. május 17-én. Fotó: Slawomir Kaminski / Agencja Wyborcza via Reuters)

Rovatok