Index Vakbarát Hírportál

Fideszes polgármester: „A közvilágítás az nem az űrlényeknek szól”

2022. június 6., hétfő 09:42

A kormánynak egyeztetnie kellett volna az önkormányzatokkal arról a kormányrendeletről, amely eltörölte náluk a rezsicsökkentést – ezt mondta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere az ATV Híradónak.

A kormány a hétvégén adott ki egy rendeletet arról, hogy a rezsicsökkentésben innentől nem részesülnek a cégek és az önkormányzatok, vagyis nekik piaci áron kell vásárolniuk az energiát. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kritizálta a lépést, és azt mondta, hogy a fővárosnál ez csak a közvilágítást tekintve évi 8-10 milliárdos, a tömegközlekedést nézve pedig 20 milliárdos többletköltséget jelent.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Cser-Palkovics András is, aki azt mondta: 

A közvilágítás az nem a polgármesternek szól, meg nem űrlényeknek szól, hanem az adott településen élő embereknek, családoknak. Nyilván jólesett volna, ha vannak egyeztetések, és például látjuk, hogy milyen számítás alapján mondta a miniszter úr azt, hogy ezt az önkormányzatok mindegyike ki tudja maga gazdálkodni. Én ebben kicsit borúlátóbb vagyok.

A polgármester azt is kifejtette, hogy a városnak körülbelül 2-3 milliárdos többletköltséget jelent a változtatás. „El tudom fogadni, hogy rendkívüli helyzetben szükség van rendkívüli intézkedésekre, de fontos látni, hogy ez ugyanúgy érinti a magyar embereket és magyar családokat, hiszen nekik biztosítjuk ezeket a szolgáltatásokat, és fontos lenne, hogy a másik oldalon az állam lehetővé tegye számunkra, hogy a bevételeinkhez hozzájuthassunk” – fogalmazott.

Gémesi György gödöllői polgármester a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke mindeközben azt mondta az ATV Híradónak: a lépés a gyakorlatban azt jeleneti, hogy sok helyen még tovább szűkül az önkormányzatok mozgástere, és

kevesebb forrás jut majd településrendezésre, sportra és kultúrára is. 

Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtikára pedig arról beszélt: a cégeknél a lépés a mikro- és kisvállalkozásokat, a kis családi cégeket érinti a legrosszabbul, amelyeknek nagyon fontos szerepe van a foglalkoztatásban országos szinten. Ráadásul az intézkedés a már amúgy is magas inflációt is tovább gerjesztheti.

Rovatok