Index Vakbarát Hírportál

Módosítaná a rezsicsökkentést a kormány, mutatjuk a részleteket

2022. június 5., vasárnap 08:28

Július elsejéig újabb javaslatot vár Orbán Viktor miniszterelnök, amellyel megakadályozhatók a rezsicsökkentést érintő visszaélések. A kormány döntött a költségvetési intézkedésekről, a határozat meg is jelent a Magyar Közlöny legújabb kiadásában.

Ahogy a Magyar Közlönyben olvasható: a kormány a háborús helyzetben is elkötelezett a 2022. évi 4,9 százalékos és a 2023. évi 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycél mellett, ennek érdekében a Rezsivédelmi Alap és a Honvédelmi Alap felállítása céljából már bevezetett extraprofitadók végrehajtásán túl az alábbi, a központi költségvetés kiadási oldalát érintő intézkedéseket rendeli el.

Rezsicsökkentési szabályok módosítása

A technológiai és ipari miniszternek a pénzügyminiszterrel közösen kell javaslatot tennie a rezsicsökkentést érintő visszaélések elkerülése érdekében. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a rezsicsökkentési szabályokat módosítani kell, mivel a villamosenergia és a földgáz egyetemes szolgáltatásra kizárólag a lakossági fogyasztó jogosult. A javaslat kidolgozásáért Palkovics László és Varga Mihály, valamint az általuk irányított tárcák felelnek.

A kormányhatározat három legfontosabb pontja tehát: 

  1. a visszaélések kiszűrése,
  2.  a rezsicsökkentési programban kizárólag lakossági fogyasztók maradjanak,
  3. a javaslattétel határideje július 1.

A központi költségvetés fejezeti kiadásainak csökkentése

A pénzügyminiszternek nem ez lesz az egyetlen feladata, ugyanis az érintett miniszterek bevonásával javaslatot kell tennie a központi költségvetés fejezeti kiadásainak csökkentésével

Az állami beruházások felfüggesztése

Mint ismert, a kormány az állami beruházásokat – kivéve a kivitelezés alatt állókat – felülvizsgálat céljából felfüggesztette. A közlönyben megjelent határozat szerint ettől az intézkedéstől 2022-ben és 2023-ban összesen 1150 milliárd forint megtakarítást remél a kormány. Ezért szintén a pénzügyminiszter, Varga Mihály felel.

Az intézkedés határideje idén július 1., jövőre pedig a 2023-as központi költségvetésről szóló törvényjavaslat országgyűlési benyújtása előtti időszak.

Így kiszámolható, hogy a kormány a beruházások felfüggesztésétől (1150 milliárd forint), a központi költségvetés fejezeti kiadásainak csökkentésétől (1080 milliárd) és a korábban létrehozott rezsivédelmi, valamint honvédelmi alapoktól (összesen mintegy 800 milliárd forint) összesen 3000 milliárd forintra számít.

Felmentések és kinevezések

A kormányhatározatok között több személyi változásról is beszámoltak. Elsőként arról, hogy Semjén Zsolt marad továbbra is miniszterelnök-helyettes.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar–Egyiptomi Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság magyar tagozata elnökének Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert nevezte ki Magyar Levente helyére.

A Nemzeti Információs Központ főigazgatója Kovács Zoltán András lett. A tisztséget korábban Takács Tibor töltötte be.

Felmentették a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatóját, Szabó Hedviget is. Helyét Kiss Csaba veszi át.

Mint arról beszámoltunk, a kormány kihelyezett kormányülésen fogadta el a 2023-as költségvetést, és döntött az extraprofit-különadók kivetésének szabályairól. Az elhúzódó háborús helyzet miatt a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, amelybe azoknak a szektoroknak kell különadót fizetni, amelyek extraprofitra tettek szert az elmúlt időszakban. Az erről szóló rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben, erről itt írtunk. Arról is döntött a kormány, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t állami felügyelet alá vonja, erről itt olvashat bővebben.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) a Sopronban tartott kihelyezett kormányülésen 2022. június 4-én. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok