Index Vakbarát Hírportál

Átalakul a Telex tulajdonosi struktúrája

2022. június 13., hétfő 10:46

A Telex szerkesztősége is tulajdonrészt szerez a hírportált működtető kiadóban, amiről egy levélben számolt be a lap.

Zártkörűen működő részvénytársasággá alakul a Telex hírportálját működtető kiadó, a Van Másik Kft., így a szerkesztőség és a kiadó néhány vezetője tulajdonrészt szerez a médiavállalatból – tájékoztatta az internetes lap a Media1-et.

A Van Másik Kft. eddig Kárpáti Márton tulajdonában állt. Az indoklás szerint az átalakulás fő célja az volt, hogy a Telex újságíróinak tulajdonában maradjon a lap.

A közlés szerint csak a Telexben dolgozók jutnak részvényekhez, amelyek 75 százaléka dolgozói részvény lesz, a szerkesztőség kérésének megfelelően a dolgozók közt egyenlő arányban elosztva. Csak Munk Veronika alapító-főszerkesztő kap a többieknél nagyobb hányadot. A dolgozói részvénynek az a különlegessége, hogy kizárólag a Van Másik munkavállalója kaphatja, külső szereplő sosem. A részvények fennmaradó 25 százaléka törzsrészvényként Dull Szabolcs főszerkesztő, Kárpáti Márton üzletfejlesztési és stratégiai igazgató, illetve az ő testvére, Kárpáti András informatikai igazgató és Pusztay András gazdasági és értékesítési igazgató között oszlik majd el.

Korábban az Index is beszámolt a médiavállalkozások 2021-es jelentéséről. A Telex.hu portált kiadó Van Másik Kft. 437 millió forint nettó értékesítési árbevétel és közel hétszázmillió forint olvasói és egyéb támogatások mellett 312 milliós adózott eredménnyel zárta a 2021-es évet.

(2020 nyarán az Index szerkesztőségének többsége felmondott, miután a lapot kiadó cég vezetése kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő felmentését. A távozó kollégák 2020 októberében Telex.hu néven új lapot alapítottak, amihez az olvasók segítségét kérték. A hazai hivatalos közönségmérés adatai alapján a Telex 2022 májusában az egyedi felhasználókat tekintve a 24. helyen állt a magyar online portálok versenyében.)

Rovatok