Index Vakbarát Hírportál

Már több mint 15 ezer mobiltelefont cseréltek le a médiahatóság programjában

2022. június 14., kedd 15:42

Már több mint tizenötezer mobilkészüléket cseréltek le a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatási programjában indulása, idén február 14. óta − közölte az NMHH az MTI érdeklődésére kedden.

A program bevezetésekor a hatóság közölte: ötmilliárdos keretből indul el a mobilkészülékcsere-program, az összegből negyedmillió, használatban lévő 3G- és 2G-képes mobiltelefon cserélhető le a mobilinternetezésre alkalmas minimum 4G-képes készülékre. A hazai 4G-hálózatok és az ezeket kihasználó okostelefonok széles körű terjedése miatt a hazai távközlési szolgáltatók 2023-ra lekapcsolják a 3G-mobilhálózatot, emiatt számos régebbi készüléktípuson elérhetetlenné válik a mobilnet.

Az átállást az NMHH készülékcsere-támogatási programmal segíti: a használatban lévő 3G-képes készülékek minimum 4G-képes telefonra való cseréjét bruttó húszezer forinttal támogatja maximum bruttó 120 ezer forintos készülék vásárlása esetén. Május 9-e óta a 2G-s készülékek cseréjére is lehetőség van.

A magyarországi szolgáltatók közül elsőként a Magyar Telekom kapcsolja le 3G-hálózatát. A cég az MTI-vel közölte: a tervek szerint halad a 3G-hálózat fokozatos lekapcsolása, amely július 1-jétől már sehol nem lesz elérhető. Az ügyfelek természetesen nem maradnak szolgáltatás nélkül: a közel országos lefedettségű, a korábbi technológiáknál jobb ügyfélélményt nyújtó 4G-hálózat továbbra is rendelkezésre áll mind a hang-, mind az adatforgalom céljára. A legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát a meglévő 2G-hálózat át tudja majd venni, hiszen a Telekom ügyfélkörén belül a teljes hangforgalom alig 2,3 százaléka zajlik a 3G-hálózaton, az adatforgalomnak még kisebb aránya, mindössze 0,84 százaléka. Ennek jelentős része már olyan m2m-forgalom, amelynek kis átviteli igényét a 2G szintén kezelni fogja, a legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek száma folyamatosan csökken – közölték.

Évek óta dolgoznak a hazai szolgáltatók a 3G-hálózatok kivezetésén. A Magyar Telekom után a Yettel és a Vodafone várhatóan 2023-ban vezeti ki teljesen 3G-hálózatait.

Rovatok