Index Vakbarát Hírportál

DK: Ne kilőjék, hanem mentsék meg a belterületre tévedt vadállatokat!

2022. június 15., szerda 17:31

Az újpesti önkormányzat azt javasolja, hogy a belterületre tévedt vadakat, valamint az ott talált beteg, sérült állatokat elsősorban ne kilőjék, hanem ha lehet, inkább fogják be és mentsék meg.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerdai, online sajtótájékoztatóján Trippon Norbert, a IV. kerület DK-s alpolgármestere bejelentette: a kerület vezetése él az önkormányzati törvényben rögzített felterjesztési jogával, és a kormányhoz fordul ebben a kérdésben, hogy megmentsék a városba tévedő állatokat.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban egy budapesti közterületen lőttek le egy vaddisznó-anyakocát és malacait. Hangsúlyozta, hogy a települések belterületein egyre gyakrabban jelennek meg vadállatok, illetve találnak beteg, sérült állatokat. 

Inkább a mentést és gyógyítást javasolják

Trippon Norbert arra is felhívta a figyelmet, hogy a segíteni akaró civil szervezetek és állatorvosok a büntetést kockáztatják, mert a vadállatok állami tulajdonban vannak. Éppen ezért az újpesti önkormányzat azt is kéri, hogy a települési állatvédelmi járőrszolgálatok, valamint az önkormányzatokkal szerződéses viszonyban álló civil szervezetek a felelősségre vonás kockázata nélkül menthessenek és gyógyíthassanak belterületre tévedt állatokat.

A sajtótájékoztatón részt vett Varju László, a DK alelnöke, aki arról beszélt, hogy képviselői fogadóóráin már többször is beszámoltak neki a fővárosba tévedt vadállatokról, de a Balaton környékéről is kapott jelzést ilyen esetekről.

Bedő Kata alpolgármester kiemelte, hogy az Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálat a fővárosban elsőként Újpesten kezdte meg működését. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat 12 éve működik együtt a szervezettel, amely nemcsak állatokat kutat fel, ment meg és rehabilitál, de fellép az állatkínzás ellen, és szerepet vállal a felelős állattartásról szóló felvilágosításban is – írja az MTI.

Rovatok