Index Vakbarát Hírportál

A hőségriadó miatt felfüggesztik a kamionstopot a hétvégén

2022. július 1., péntek 06:17

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása a július–augusztusi rend szerint már szombaton 15 órától életbe lépett volna. A kamionstopot az országos tiszti főorvos által újabb négy nappal meghosszabbította a hőségriasztás miatt, a jogszabályi lehetőséggel élve a teljes hétvégére felfüggesztik – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium.

A kamionstop az általános szabályok szerint júliusban és augusztusban minden szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig tart. A közlekedésért felelős miniszter a korlátozást a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele mellett, indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti.

A közlemény szerint a felforrósodott vezetőfülkében várakozás nemcsak egészségtelen, de a továbbindulás után jelentősen leronthatná a hivatásos sofőrök koncentrációs képességét is. A hétvégi forgalomkorlátozás feloldását a szállított áruk minőségének megőrzése, az árukárok megelőzése, a termékek mielőbbi célba juttatása is indokolja.

Az intézkedésnek köszönhetően a hazai vállalkozások rugalmasabban szervezhetik meg fuvarozási feladataikat. A magyar járművezetők hazatérhetnek, a tranzitforgalom áthaladhat Magyarországon akár a kevésbé forgalmas szombat éjszakai órákban is – olvasható a közleményben.

A kormányzat a kánikula miatt június 27-én életbe léptette, majd meghosszabbította a vörös kódot, amely kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. Az országos tiszti főorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján a június 27-én bejelentett, június 30-ig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 4-ig hosszabbította meg az ország egész területére vonatkozóan.

Rovatok