Index Vakbarát Hírportál

Fontos ellenzéki bástya esett el a vasárnapi időközi választáson

2022. július 4., hétfő 08:34

Július 3-án, vasárnap folytatódott az időközi választási nagyüzem: több mint húsz hazai településen adhatták le a jelöltekre szavazatukat az arra jogosultak. Taroltak a független jelöltek, illetve itt-ott a Fidesz jelöltje is behúzta a győzelmet. A legnagyobb figyelmet kapó dunaújvárosi megmérettetésben az egyesült ellenzék jelöltje ezúttal alulmaradt.

A járványhelyzet miatt több mint 160 elmaradt hazai időközi választást kell pótolni. Az időközi választások sora május 8-án indult, majd június 19-én jött a következő kör, június 26-án pedig több mint ötven településen dönthettek a választásra jogosultak. Az eredményekről itt számoltunk be részletesen. Mostani cikkünkben a július 3-ára kiírt időközi választások eredményeit gyűjtöttük össze az MTI tudósítása alapján.

A Fidesz–KDNP jelöltje győzött Dunaújvárosban

Lőrinczi Konrád, a Fidesz–KDNP jelöltje győzött Dunaújvárosban, a 2. egyéni választókerületben a vasárnapi időközi választáson.

Lőrinczi Konrád 485 szavazatot kapott, míg az összellenzéki Rajta Újváros! Egyesület jelöltje, Novák Istvánné 379-et. Rajtuk kívül még három jelölt indult, Badó Péter (Mi Hazánk) 20, Gebei Bálint (független) 12, Hum János (független) 11 voksot szerzett.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert tavaly áprilisban az addigi ellenzéki képviselő, Utassy Éva (Rajta Újváros! Egyesület) meghalt.

A mostani dunaújvárosi eredmény azért is érdekes, mert 2019 őszén mind a tíz helyi körzetben az összellenzéki jelöltek győztek, a FideszKDNP-nek négy képviselői hely jutott a kompenzációs listáról.

Veszprémben a független jelöltek nyertek

Két Veszprém megyei kistelepülésen is időközi választást tartottak: Kisberzsenyen a független Ferenczy Lajos, Uzsán pedig a szintén független Táborosi László lett a polgármester. 

A két községben ugyanúgy az előző testület feloszlása miatt választhattak új polgármestert a helyi választópolgárok. 

Hegedüs István lett Tiszavárkony polgármestere

A független Hegedüs István nyerte a polgármester-választást a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszavárkonyban, ahol a képviselő-testület hat tagját is megválasztották a vasárnap tartott időközi voksoláson. Az időközi választást a képviselő-testület korábbi feloszlása miatt írták ki.

A függetlenként induló Hegedüs István 266, Kuklics Erika pedig 231 szavazatot kapott, Bognárné Szabó Melindára, a FideszKDNP jelöltjére 162-en szavaztak. A képviselőket tizenhét jelölt közül választották  tizenhárman függetlenként, négyen a Fidesz–KDP jelöltjeként indultak.

Antal Péterné Szerző Ildikó lett Jászárokszállás polgármestere

Antal Péterné Szerző Ildikó nyerte a polgármester-választást Jászárokszálláson, ahol a képviselő-testület nyolc tagját is megválasztották a vasárnap tartott időközi választáson, ahol ez előtt szintén feloszlott a képviselő-testület.

A képviselőket huszonhárom jelölt közül választották ki a jászárokszállásiak, akik közül tizennyolcan függetlenként indultak, hárman a FideszKDNP, egy-egy ember a Demokratikus Koalíció (DK), illetve a Párbeszéd jelöltjeként.

Független és fideszes jelöltek is nyertek Szabolcsban

Négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen: Szamosújlakon, Szamostatárfalván, Császlón és Pátrohán tartottak időközi polgármester-választást vasárnap, két településen független, míg kettőben a FideszKDNP jelöltjei nyerték az időközi választást.

Pátrohán haláleset miatt járultak a választópolgárok az urnákhoz, az 1394 érvényesen leadott szavazatból a négy független jelölt közül Tóth Sándor 592, Bedó Istvánné 420, Tugya József 369, míg Vass Zsolt 13 szavazatot szerzett.

Császlón, Szamosújlakon és Szamostatárfalván lemondás miatt kellett választást tartani. Császlón és Szamosújlakon csak egy-egy jelölt indult a tisztségért: előbbi településen a független Pásztor György 102, utóbbin Bégány Róbert, a FideszKDNP jelöltje 171 érvényes vokssal lett polgármester.

Szamostatárfalván három jelölt közül választhattak a községben élők, ahol Király Attila, a FideszKDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot.

Borsodban öt településen választottak polgármestert

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt településen tartottak időközi polgármester-választást vasárnap: Bódvalenkén, Igriciben, Szőlősardón, Galvácson és Zádorfalván egyaránt független polgármestert választottak.

Bódvalenkén lemondott a község korábbi vezetője, ezért írták ki a szavazást. Két független jelölt, Beri István és Rusznyák Elemér indult a posztért, közülük választhatott a 132 bódvalenkei. Rusznyák Elemér 131 szavazatot kapott, így ő lett a polgármester.

Igriciben három független jelölt, Gombos Katalin, Tenczel Gábor és Tóth Sándor mérettette meg magát, 438-an szavaztak. Tóth Sándort 233 szavazattal választották polgármesterré. Az időközi választást azért írták ki, mert a korábbi községvezető meghalt.

Szőlősardón szintén a korábbi polgármester halála miatt tartottak időközi választást. A független Ritó László és Tóthné Adorján Andrea Mária közül választhattak a helyiek, Ritó László 43 szavazattal nyert, míg a másik jelölt 37 szavazatot kapott. 

Galvácson is a korábbi településvezető halála miatt írtak ki időközi választást. Itt egyetlen független jelölt, Filó Gergő szállt ringbe, rá 53-an szavaztak. 

Zádorfalván szintén csak független jelöltek indultak: a településen a korábbi polgármester halála miatt írták ki az időközi szavazást. A község új polgármestere Lázi Csaba lett, 80 szavazattal. A második legtöbb szavazatot, 77-et, Gulyás Dénes kapta.

Nógrád megyében három településen tartottak időközi választást

Nógrád megyében három településen tartottak időközi választást vasárnap, Vanyarcon polgármestert, Nagylócon és Hugyagon pedig új önkormányzatot választottak.

Vanyarcon Szabó Sándor lett az új polgármester. Két független jelölt indult a posztért, 292 voksot kapott Szabó Sándor, aki 2016-tól önkormányzati képviselőként, 2019 óta alpolgármesterként dolgozott, míg Kulik András Krisztiánra 143-an szavaztak.

Vanyarcon a tavaly decemberben elhunyt Hrncsjár Mihályné (FideszKDNP) utódját választották meg.

Nagylócon, csakúgy, mint a 2019-es választáson, ezúttal is Szalai Gábort választották meg polgármesterré, két jelölt közül.

A függetlenként, de a FideszKDNP támogatásával indult Szalai Gáborra 680-an, a független Hegedűs Sándorra 178-an szavaztak. Az időközi választáson az 1157 választásra jogosult lakosból 858-an vettek részt.

Nagylócon új képviselő-testületi tagokat is választottak, mivel 2021. július 27-én feloszlatta magát a 2019-ben megválasztott héttagú önkormányzat, mert nem tudtak együtt dolgozni a polgármesterrel. A nagylóci hat képviselői helyre 32 jelölt volt, valamennyien függetlenek, a korábbi testületből csak ketten nem indultak újra.

Hugyag községben is azért oszlatta fel magát az önkormányzat tavaly június 30-án, mert nem tudtak együtt dolgozni Borda Attila (független) polgármesterrel, aki most nem indult az időközi választáson.

A polgármester-választást a független Baranyai Béla nyerte 143 szavazattal. Rajta kívül három jelölt volt, Bangóné Szilfai Viktória (független) 99, Bodor Gábor (FideszKDNP) 90, Lovas Ilona (független) 62 voksot kapott.

Az önkormányzat négy új képviselőjét 14 jelölt közül választották meg.

Kelei Zitát választották polgármesternek Őrtilosban

Kelei Zita (FideszKDNP) nyerte a polgármester-választást Őrtilosban, ahol a képviselő-testület négy tagját is megválasztották a vasárnap tartott időközi voksoláson.

A legutóbbi választáson is győztes kormánypárti politikus 174, míg vetélytársa, a független Darázsi Szilárd 97 érvényes szavazatot kapott. A képviselőket kilenc független jelölt közül választották ki az őrtilosiak.

A magyarhorvát határnál fekvő község 384 választásra jogosult polgára közül 274 élt a szavazati jogával, a polgármester-jelöltekre leadott voksok közül három érvénytelen volt.

A választásra a képviselő-testület feloszlásról szóló korábbi döntése miatt volt szükség.

Független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást Alsónánán

Berta Levente László független jelölt nyerte a haláleset miatt tartott időközi polgármester-választást a Tolna megyei Alsónánán.

A választáson három jelölt indult, Kollár Máté (FideszKDNP) 143, Szetteli Gergőné (független) 14, Berta Levente László 209 szavazatot kapott.

A választást azért rendezték, mert február 8-án elhunyt Kollár László András, a település korábbi, FideszKDNP-s polgármestere.

Öt településén tartottak időközi polgármester-választást Baranyában

Az ormánsági, Sellyével szomszédos Bogdásán a település egyetlen szavazókörében a névjegyzékben szereplő 210 választópolgár közül 122-en adtak le érvényes szavazatot. A három független jelölt közül Boros Szabolcs 29, Fuksz László 18, Vilyevácz Zoltán Pálné pedig 75 szavazatot kapott, így utóbbi lett a falu polgármestere.

A sellyei járásban fekvő, horvát határszéli Drávasztárán öt független jelöltre szavazhatott a 325 választásra jogosult állampolgár. 213 szavaztak érvényesen a falu egyetlen szavazókörében. Matoricz Balázs 69 szavazatot szerzett, őt választották a település polgármesterévé. Dudás Nándorra 45-en, Mátrai Lászlóra 15-en, Temesi Erikára 28-an, Varga Miklósra pedig 56-an szavaztak.

A Szigetvártól délre található Endrőcön 292 választó szavazhatott, közülük 187 adott le érvényes voksot a település egyetlen szavazókörében. A posztért induló négy független jelölt közül Éder Balázs visszalépett, Horváthné Lőrincz Éva 41, Orsós Béla 50, míg Vukovics Klaudia 96 voksot szerzett, így utóbbi lett a falu új vezetője.

A Pécsváradtól néhány kilométerre délkeletre lévő Fazekasbodán a két független aspiráns közül Winkler Tamás nyert, 90 szavazatot kapott, Óvári Gergelyre 16-an voksoltak. 

A Szentlőrinc és Harkány között fekvő Kisdér 96 választópolgára a település egyetlen szavazókörében voksolhatott, közülük 69 adott le érvényes szavazatot. A három független jelölt közül Samu Gábort 46 szavazattal választották meg polgármesternek, míg két kihívója, Elek Attila Zsolt 3, illetve Keszthelyi József 18 voksot kapott.

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)

Rovatok