Index Vakbarát Hírportál

Döntött a Kúria, jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

2022. július 4., hétfő 16:39

Bár a Fővárosi Ítélőtábla korábban jogellenesnek ítélte a pedagógus-szakszervezet által meghirdetett januári, kétórás figyelmeztető sztrájkot, a PDSZ által benyújtott felülvizsgálati kérelemre reagálva a Kúria most megállapította, hogy a munkabeszüntetés valójában jogszerű volt.

A Kúria kimondta: nem volt jogellenes a januári figyelmeztető sztrájk – közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldalán. Mint írják, a bíróság helyt adott a PDSZ ügyvédje által benyújtott felülvizsgálati kérelemnek, és megállapította, hogy a sztrájkkal a pedagógusok nem szegtek törvényt, követeléseik jogszerűek voltak.

A szakszervezet felidézte, hogy a bíróság korábban másodfokú végzés hiányában ítélte jogszerűtlennek a sztrájkot. Erről korábban az Indexen is beszámoltunk, a Fővárosi Ítélőtábla indoklásában egészen pontosan az szerepelt, hogy „a szakszervezetek tudtak arról, hogy a sztrájk megtartásának időpontjában sem megállapodás, sem jogerős bírósági döntés nem volt a még elégséges szolgáltatás tárgyában, így az általuk ennek hiányában megtartott sztrájk jogellenes”. A Kúria most ezt az ítéletet változtatta meg.

A PDSZ a poszt végén megjegyezte: „a kormány időhúzó taktikája végül nem jött be”.

Mint ismert, miután a januári, kétórás figyelmeztető sztrájk nem vezetett eredményre, a PDSZ – szintén a Pedagógusok Szakszervezetével közösen – március 16-tól határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést hirdetett. A sztrájkot és az azzal párhuzamosan zajló tárgyalásokat végül a választások miatt kellett felfüggeszteni, de az egyeztetések azóta újraindultak.

Rovatok