Index Vakbarát Hírportál

A volt egészségügyi miniszter szerint már itt van a hatodik hullám

2022. július 10., vasárnap 08:25

Kökény Mihály, a Horn- és a Medgyessy-kormány volt egészségügyi minisztere úgy fogalmazott, hogy a nemzetközi adatok és a szórványosan érkező hazai statisztikák alapján itt van a hatodik hullám.

Ezt lehet szépítgetni, de ha az egyik hétről a másikra Magyarországon az új esetszám másfélszeresére nő, és a kórházra szorulók száma bő kétszeresére, akkor teljesen egyértelmű, hogy itt a hatodik hullám – mondta a Hírklikknek Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter, belgyógyász és kardiológus szakorvos. 

A kormány feladata szerinte semmi esetre sem az lenne, amit a kormányinfón Gulyás Gergely „lazán kijelentett”, hogy az adatok alapján nincs szükség semmilyen intézkedésre, maszkot sem kell hordani. „Tehát változatlan az a kormányzati stratégia, hogy ezt elengedtük, nem bosszantjuk az embereket, menjen a fesztiválszezon. Holott még azt sem tudjuk, hogy milyen a járványhelyzet az országban” − tette hozzá.

Kökény Mihály szerint ideje lenne óvatosnak lennünk, a kormány azonban szerinte azt sugallja, „nincs itt semmi látnivaló, nincs itt gond, mindenki élje vidáman az életét, maszkra nincs szükség, távolságtartásra nincs szükség. Holott éppen erre lenne szükség”. 

A volt minisztert egyáltalán nem nyugtatja meg, hogy a szaktárca feladatai a Belügyminisztérium alá kerültek. Meglátása szerint mindez kevésbé lenne érdekes, ha lenne egy jól működő, rendesen finanszírozott egészségügyi rendszer. 

Magyarországon azonban az egészségügy válságról válságra bukdácsol, és a mindennapi tapasztalatok szerint is egyre rosszabb a helyzet – jegyezte meg.

Ahogy arról az Index is beszámolt, Nyugat-Európában jelenleg két új variáns, az omikron BA.4 és a BA.5 jelzésű változat vált erőteljessé, a szakember szerint ráadásul már Magyarországon is ezek számítanak dominánsnak.

A hírek szerint ezen változatoknak a fejfájás a legjellemzőbb első tünetük, ami sokszor már akkor is jelentkezik, ha a koronavírusteszt negatív eredményt mutat.

Kemenesi Gábor, a  Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa úgy fogalmazott, hogy „Jön az új járványhullám, és nem tudjuk, milyen lesz”. 

Véleménye szerint a legfontosabb a felkészülés és az óvatosság, mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idősek vagy az egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozók a negyediket is, és zárt terekben kezdjünk el mihamarabb maszkot hordani.

Négyezer felett a heti fertőzöttek száma

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az előző héten 4663 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 14 beteg. A szerdán közölt adatok szerint a beoltottak száma 6 411 997 fő, közülük 6 199 038 fő a második, 3 884 792 fő a harmadik, 305 920 fő már a negyedik oltását is felvette.

Egy héttel korábban a koronavírus-tájékoztató oldal összesített adatai szerint összesen 3042 új fertőzöttet igazoltak. Meghalt 21 beteg. Kórházban 233 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 5-en szorultak lélegeztetőgépre. Hatósági házi karanténban 208-an voltak.

(Borítókép: Kökény Mihály az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke részt vesz a testület ülésén ahol Székely Tamás egészségügyi minisztert hallgatják meg 2009. december 9-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok