Index Vakbarát Hírportál

Fideszes belharc miatt helyezhettek el lehallgatókészüléket az érdi polgármesteri hivatalban

2022. július 13., szerda 11:47

Megvan az igazságügyi szakértői jelentés arról a lehallgatókészülékről, amelyet idén márciusban találtak az érdi polgármesteri hivatalban. Az eszköz néhány méteres távolságra továbbíthatta a hang- és képanyagot, rögzítésre azonban nem volt alkalmas. A büntetőeljárásnak nincs gyanúsítottja, a helyi vezetést pedig arról tájékoztatta a rendőrség, hogy a nyomozást felfüggesztették, mert az eljárásban az elkövető kiléte nem volt megállapítható. A polgármesteri hivatal szerint lehetséges, hogy a berendezés még az előző, fideszes vezetés idejéből maradt ott, amikor egy belső konfliktus miatt telepíthették.

Megtalálásakor, idén márciusban valószínűleg már nem működött a szerkezet, amely kamerával és mikrofonnal is rendelkezett, és az egyik polgármester-helyettes irodájában találták meg, az ellenzéki vezetésű érdi városházán.

Márciusban Csőzik László polgármester úgy nyilatkozott, az irodát azért vizsgálták át, mert gyanússá vált, hogy az ott lévő két spotlámpa közül az egyik kiégett, a másik pedig furcsa fényt árasztott magából.

A Pegasus-ügy óta mi is jobban tartunk attól, hogy megfigyelnek minket, ezért megkértünk egy szakértőt, nézze meg a lámpát. Végül ő találta meg a berendezést

– mondta el a politikus. 

Rendőrségi feljelentés után tiltott adatszerzés miatt indult nyomozás, azt azonban felfüggesztették, mert a rendőrség nem talált olyan nyomot, amely alapján az elkövető beazonosítható lett volna.

A polgármesteri hivatal szerint nem zárható ki, hogy a megfigyelő berendezést évekkel korábban, akár még az előző, fideszes vezetés idején telepítették.

A helyi közéletben köztudott volt, hogy az előző ciklusban komoly belső feszültségek voltak az érdi Fideszben, nem zárható ki, hogy a kamera telepítése ennek a belső harcnak volt a része

– írta meg a polgármesteri hivatal sajtóosztálya az rtl.hu-nak.

Bízunk benne, hogy az igazságügyi informatikusnak sikerült tisztáznia, mikor működhetett utoljára az eszköz, valamint hogy mikor gyárthatták, mert ez arra is rávilágíthat, mikor telepítették. Éppen ezért kérvényezzük, hogy adják ki számunkra a szakértői véleményt

– tették hozzá.

A lap információi szerint a rendőrség és egy szakértő is átvizsgálta az érdi polgármesteri hivatal második emeletét, ezen a szinten működik ugyanis a polgármesteri kabinet, itt folynak a vezetői értekezletek, valamint itt található a két alpolgármester irodája is.

Más eszközt vagy arra utaló bizonyítékot, hogy az alpolgármester szobájában fellelt megfigyelő berendezésen kívül másik is működött a hivatal második emeletén, nem találtak.

Rovatok